Magyar gazdaság

Már több élelmiszer is olcsóbb, mint egy évvel korábban – a csokikedvelők azonban szomorkodhatnak

Komoly fordulat következett be az élelmiszerárakban 2023 októberében az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői szerint. Mint mondták: úgy tűnik, elmaradt a kereskedelemben szokásosnak tartott negyedéves áremelés, sőt, több élelmiszer ára csökkent nemcsak havi, hanem immár éves alapon is. A csokoládék és a kakaó kedvelői azonban bosszankodhatnak, ezeknek az ára, ha kicsit is, de emelkedett.

Vannak élelmiszerek, amelyeket nemcsak idén szeptemberhez, hanem 2022 októberéhez képest is olcsóbban vihetünk haza a boltokból – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közölt élelmiszer-inflációs adatokból. Az élelmiszerek összességében 10,4 százalékkal kerültek többe, mint tavaly októberben.

Viszont a többi között a tejet, a tejtermékeket és a zsiradékokat olcsóbban tudtunk megvenni, mint egy évvel korábban

– mutatott rá Héjja Csaba, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szenior elemzője.

Hozzátette, hogy jelentősen csökkent a tojás és a liszt ára is. Az előbbi 17, az utóbbi csaknem 15 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt.

Karnok Csaba
20220412 Szeged Nőtt a magyar élelmiszerek aránya a boltok polcain.Képen: Cédrus príma áruház.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) 20220412 Szeged 

Nőtt a magyar élelmiszerek aránya a boltok polcain.

Képen: Cédrus príma áruház.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
                          Vannak élelmiszerek, amelyeket nemcsak idén szeptemberhez, hanem 2022 októberéhez képest is olcsóbban vihetünk haza a boltokból. Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

„Ez azért is figyelemre méltó, mert tavaly októberben a liszt még árstopos termék volt, tehát a 2021. októberi szinten rögzített áron lehetett kapni. Így a liszt ára nemcsak a tavalyinál, hanem a két évvel ezelőtti szintnél is alacsonyabb – mutatott rá a szakember.

Az élelmiszerárak változásainak havi folyamatait értékelve az látható a bank szakértői szerint, hogy 2023 szeptemberéhez képest

a csokoládé és a kakaó ára emelkedett a legnagyobb mértékben, de ez is csupán 2 százalékkal. Mindössze 1 százalékkal nőtt még a cukrászáruk és a száraz hüvelyesek ára.

A sajt, a margarin és a tea pont 1 százalékkal lett olcsóbb szeptemberhez képest. Az élelmiszerek árának mérséklődését alapvetően két tényező idézte elő az elemzők szerint. Az első ezek közül a kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű visszaesése. Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 6 százalékkal mérséklődött 2023-ban.

Az élelmiszeripari cégek körében ugyanakkor ennél jóval nagyobb, 2023 augusztusáig több mint 13 százalékos volumen-visszaesés látható. Ez a vásárlóerő gyengülését tükrözi

– elemezte Héjja Csaba. Az árak csökkenéséhez vezetett ezenkívül a mezőgazdasági árak esése is. A növényi és az állati termékeket is magában foglaló mezőgazdasági termelői árindex 20 százalékos csökkenést mutatott 2023 augusztusában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a gabonafélék 43 százalékkal kerültek kevesebbe, mint 2022 augusztusában.

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői szerint ezek a tények azt vetítik előre, hogy idén folytatódik az élelmiszerárak csökkenése, és 2024 elejére akár defláció is kialakulhat az élelmiszerek esetében.

 

MBH Bank liszt ár élelmiszer csökkenés csokoládé
Kapcsolódó cikkek