Magyar gazdaság

Nagy Márton a Világgazdaságnak: eredményes napokon vagyunk túl

Pozitív irányba mozdultunk el, de sok még a kormány feladata – mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki a minimálbér-tárgyalásokat értékelte. A tárcavezető szerint eredményes napokon vagyunk túl.

Részt vett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésén? Hogyan értékeli a minimálbér-megállapodást?

Nagyon fontosnak tartottam, hogy eloszlassunk a felekben minden bizonytalanságot, és mielőbb létrejöjjön a megegyezés. A tárgyalások az együttműködés jegyében teltek, ahol mindenki megosztotta az álláspontját. Igaz, voltak véleménykülönbségek, de a végére szinte az összes szervezet meg tudott egyezni. Egy szervezet volt, amelyik nem írta alá a megállapodást, a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Esetükben nem lehet kizárni, hogy politikai okokból döntöttek így.

NAGY Márton;  ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd

Mit jelent a megegyezés a gyakorlatban?

Szeptembertől a reálbérek már emelkedhettek , köszönhetően annak, hogy a kormány visszaszorítja az inflációt, ezt segítheti tovább a decemberi jelentős mértékű emelés. Az év végével a 15 százalékkal 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 ezer forintra emelkedik. Ha távolabbra tekintünk, akkor azt látjuk, hogy 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér és 89 500 forint a garantált bérminimum. Tehát decembertől egy minimálbért vagy garantált bérminimumot kereső is 3,5-szer többet vihet haza, mint a Gyurcsány-korszakban.

Milyen hasznát látja ennek a gazdaság?

Eredményes napokon vagyunk túl, hiszen ez már a harmadik pozitív eredmény a gazdaság szempontjából: 

  • az inflációt már októberben egy számjegyűre szorította a kormány a decemberi vállaláshoz képest,
  • a a harmadik negyedévben negyedéves bázison már növekedésnek indult, amivel Magyarország Európában a legnagyobb növekedést felmutató országok között van,
  • most pedig a bérek jelentős növekedéséről született megállapodás, ami azért nagy dolog, mert arra, hogy már decemberben emelkedjen a minimálbér, emlékeim szerint nem volt példa.

A nagymértékű béremelések és a csökkenő növelik a reálkereseteket, amely már szeptembertől emelkedésnek indulhatott. Ez tovább erősíti a decemberi emelés is. A családok vásárlóereje tehát emelkedik, többet költhetnek, így nő a fogyasztás, ami pedig élénkíti a gazdaságot. Hangsúlyozom, hogy 2023 az infláció csökkentése, 2024 pedig a növekedés helyreállításának éve, végső soron ehhez járul hozzá a mai megállapodás is. De még ennél is fontosabb, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével hozzájáruljunk a magyar családok megvédéséhez. Ezért is köszönöm a szervezetek együttműködési képességét, amit a tárgyalások során szinte mindegyik tanúsított.

Most milyennek értékeli a jövő évi kilátásokat?

Mint mondtam, pozitív irányba mozdultunk el, de sok még a kormány feladata. Többek közt tovább kell javítani a magyar vállalkozások versenyképességét. A növekedés helyreállításának ugyanakkor van egy akadálya, ez pedig a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. Sajnos ez visszatartja a lakosságot a fogyasztástól és a vállalkozókat a beruházásoktól, mindez pedig súlyosan roncsolja a gazdaság teljesítményét. 

A kormány ettől függetlenül minden eszközével küzd a munkahelyek megvédése és a növekedés helyreállítása érdekében, ezért is döntött például a Széchenyi-kártya program 2024-es meghosszabbításáról, így a kkv-k jövőre is rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamattal juthatnak hozzá a hitelekhez. Ráadásul szintén a gazdaságot segíti a Bankszövetséggel kötött megállapodás, amelynek alapján a bankok önkéntes kamatplafont alkalmaznak, így a vállalkozások és a lakosok is a korábbiakhoz képest sokkal alacsonyabb kamat mellett juthatnak hitelekhez. Ez akár több milliárd forintos megtakarítást is jelenthet a számukra.

 

Nagy Márton infláció növekedés bérminimum minimálbér
Kapcsolódó cikkek