Magyar gazdaság

Székesfehérvár és Luxor testvérvárosok lettek

A világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító Luxor testvérvárosi megállapodást kötött Székesfehérvárral. Mind a két várost szokták a királyok városának nevezni. A két város vezetője kijelentette, hogy igyekeznek szorosabbra vonni a kulturális, oktatási, különösen felsőoktatási, turisztikai és gazdasági lehetőségeket.

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében testvérvárosi megállapodást írt alá Székesfehérvár és Luxor vezetője szerdán Egyiptomban.

NOVÁK Katalin; CSER-PALKOVICS AndrásLuxor, 2023. november 29.Novák Katalin köztársasági elnök (k), Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (b) és Mosztafa Alham, Luxor kormányzója (j) a testvérvárosi egyezmény aláírásán Luxorban 2023. november 29-én.MTI/Bruzák NoémiLuxor, 2023. november 29.
Novák Katalin köztársasági elnök (k), Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (b) és Mosztafa Alham, Luxor kormányzója (j) a testvérvárosi egyezmény aláírásán Luxorban 2023. november 29-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Két történelmi város kötött ma szerződést

– hangsúlyozta az eseményen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Emlékeztetett: Székesfehérvár egy 1051 éves város Magyarországon, Európában tehát ősi városnak számít. „Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar államiság történetének első 500 évében csak Székesfehérváron lehetett magyar királyt koronázni” – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért nevezik ezt a várost is a királyok városának.

A két város közti együttműködésről elmondta: kulturális, oktatási, különösen felsőoktatási, turisztikai és gazdasági lehetőségekről egyeztettek Luxor kormányzójával. Közös kihívásának nevezte azt is, hogy „miközben büszkék vagyunk történelmünkre, egyúttal modern várost is szeretnénk építeni”.

A polgármester megköszönte Novák Katalinnak, hogy szívén viseli nemcsak hazánk diplomáciai, hanem ezen belül városdiplomáciai törekvéseit is, az önkormányzati világot is bevonva nemzetünk külkapcsolatainak pozitív formálásába.

Egyiptom és Magyarország államfőinek bizalmát egy prosperáló, kölcsönös tiszteletre épülő testvárosi kapcsolattal szeretnénk meghálálni

– közölte Cser-Palkovics András, kiemelve: „valljuk ugyanis, hogy nemzetek és népek kapcsolatában új perspektívákat nyithatnak meg a kisebb közösségek szövetségei”.

Ha polgáraink értik és tisztelik egymást, nemzeteink barátságának gyökerei még termékenyebb talajra találnak – hangsúlyozta.

 

testvérváros Luxor Magyarország Székesfehérvár
Kapcsolódó cikkek