Jövőre indulhat el Zalaegerszeg bekötése a hazai gyorsforgalmi hálózatba, a 44 kilométeres szakasz megépítésének teljes költségét 400 milliárdra taksálta egy sajtóeseményen Lázár János építési és közlekedési miniszer. A kilométerenkénti 9,2 milliárd forint még az M6-os fajlagos költségén is túltesz. Bár egyelőre nincs róla kormányhatározat, amely azóta zöld utat adott volna a fejlesztésnek, de ha valóban a korábbi felhívásban szereplő műszaki tartalommal indítják újra, az M76-os lehet az eddigi legdrágább gyorsforgalmi út Magyarországon, kilométerenként duplájába kerülne, mint az M6-os.

Civic Platofrm leader Donald Tusk delivers programme speech as Prime Minister at Polish Parliament in Warsaw, Poland on December 12, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az M76-os lehet az eddigi legdrágább gyorsforgalmi út Magyarországon.
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Béketerv Oroszország nélkül

Volodimir Zelenszkij kidolgozott egy békeformulát, amely dokumentum Ukrajna 1991-es határainak a visszaállítását írta le, valamint az orosz katonák kivonását az ukrán területekről. Jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak, és a Kijev által javasolt béketerv abszurd, mivel kirekeszti Oroszországot – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán. Emlékeztetett, az ukrán elnök 2022 októberében rendeletet írt alá, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel béketárgyalásokat folytassanak, miután Oroszország magához csatolt négy dél- és kelet-ukrajnai régiót. Ráadásul 

Oroszország bevonása nélkül akarják megteremteni a békét.

 

Erdogan Budapesten és a nem mindennapi ajándék

Hétfőn érkezett Magyarországra a török elnök, Recep Tayyip Erdogan a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére. A török államfőt felesége is elkísérte a látogatásra, Enime Erdogan pedig posztolt is hazánkról az X-en. Hozzátette, hogy izgatottan várja a jövő évi török–magyar kulturális évet.

2024-ben lesz százéves a Magyarország és Törökország között megkötött barátsági szerződés, ennek megünneplésére hirdetett közös kulturális évet a két nemzet.

Nem mindennapi ajándékkal, egy lóval lepte meg a magyar miniszterelnök a török államfőt.
Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A látogatás alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök nem mindennapi ajándékkal lepte meg a török elnököt. Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek – ezzel a kísérőszöveggel tett közzé bejegyzést a közösségi médiában Orbán Viktor. Erdogan tehát nem mást, mint egy lovat kapott ajándékba. A nem mindennapi ajándékról további részletek is kiderültek: a ló Főúr névre hallgat, és a Mária Terézia alapította Mezőhegyesi Ménesbirtokról érkezett. Fajtája szerint nóniusz, ami a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett, törvényileg védett lófajta. Fő jellemzőjeként a sokoldalúságot és a nyugodtságot szokás kiemelni, ami az Erdogannak adott fekete ménről is elmondható. 

Fogós kérdés, hogy a négyéves mén hogyan kerül Törökországba – ezt a kérdést már a török államfő tette fel a miniszterelnök által közreadott videóban. A miniszterelnök viszont kivágta magát és azt felelte, hogy ha jó ember ül rajta, lehet, hogy tud repülni. A választ nevetéssel nyugtázták. 

Az ajándékba adott ló további sorsáról azonban Havasi Bertalan új információkat közölt a Blikk-kel. A miniszterelnök sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy Főurat „a közeljövőben elszállítjuk Törökországba”. Az is kiderült, hogy az ajándékról a miniszterelnök személyesen döntött. A Mezőhegyesi Ménesbirtok javaslatát kérte, nekik pedig Főúrra esett a választásuk. Havasi Bertalan azt is jelezte, hogy 

hasonló ajándék átadására a részükről eddig nem volt példa.

Szakérő becslések szerint egyébként Főúr értéke legalább 5–10 millió forint.