A Magyar Bankszövetség és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megállapodása szerint 2024. január 1-jétől kezdődően az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke – a teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozóan – a lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra, a vállalati hitelek esetében pedig egy számjegyűre, 9,9 százalékra csökken.

LUS_4452
A lakosság számára a jelzáloghitelek, a vállalkozók esetében a forgóeszközhitelek kamata csökken januártól az MBH Banknál.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezzel mind a családok, mind pedig a vállalkozások számára 10 százalék alatti hitelkamatok válnak elérhetővé, ami akár több millió forintos megtakarítást is eredményezhet számukra a korábbi kamatszintekhez képest – közölte az MBH Bank.

Többen követhetik a nagybank példáját

A bank a Magyarországon működő hitelintézetek körében októberben az elsők között vállalta, hogy önkéntes kamatplafonnal kínálja a lakáshiteleit és a vállalati forgóeszközhiteleit, 2024. január 1-jétől pedig tovább csökkenti a hitelintézet a jelzáloghitel-kamatok mértékét az új kamatplafonhoz igazodva. Az MBH Bank a forgóeszközhitelek esetében is az új kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt az új évtől, ezzel is hozzájárulva a hitelezési terhek csökkentéséhez, ezáltal a gazdaság élénkítéséhez.

Up,Arrow,Symbol,With,Coins,Stack.,Concepts,Of,The,Banking
A következő esztendő a jelzálog-hitelezés fellendülésének első éve lehet, megközelítőleg 940 milliárd forintnyi új jelzáloghitel-volumen prognosztizálható a piacon.
Fotó: Sommart Sombutwanitkul

„Folyamatosan bővül a hitelezésben a kínálatot támogató eszközök köre, mint például az önkéntes kamatplafon bevezetése. Ezeknek köszönhetően 2024 a jelzáloghitelezés fellendülésének első éve lehet, megközelítőleg 940 milliárd forintnyi új jelzáloghitel-volumen prognosztizálható a piacon. Bízunk benne, hogy minél többen élnek januártól a csökkentett kamatplafon lehetőségével, és így hozzájárulhatunk a hitelezés fellendüléséhez és a újraindításához” – idézte a közlemény Ginzer Ildikót, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesét.