Extra

Friss felvételek érkeztek: kiáradt Duna, így néz ki most a főváros

Kedden elérte a dunai áradás a fővárost is, a budai és a pesti alsó rakpartot is le kellett zárni. Az érdeklődők az ünnepek ellenére is megtekintették az elárasztott partszakaszokat, az ott lakók viszont felszólították őket, hogy ne akadályoztassák a munkálatokat a bámészkodással.

Hamarosan tetőzhet a Duna a fővárosban, a szakemberek 680 centiméteres vízállásra számítanak. A Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közölte, hogy a nagy vízmennyiség miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzést és lassabb apadást várnak. A helyiek szerint életveszélyes állapotok vannak Budapesten, a Római-parton, ezért felszólították a főpolgármestert és Óbuda polgármesterét, hogy soron kívül intézkedjenek – számolt be a Híradó az M1-en.

Budapest, 2023. december 27.
A kiáradt Duna Budapesten 2023. december 27-án. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
MTI/Kovács Tamás
A Duna áradása kedden érte el a fővárost, azóta lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot a járműforgalom elől.
Fotó: Kovács Tamás/MTI

A Híradó riportere arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint szerdán délelőtt 682 centiméter volt a vízállás, a tetőzést pedig 700 centiméter körül várják. A magas vízállás miatt a lakosság azt követeli Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy azonnal zárja le a Duna fővárosi partszakaszát a Római-parton, mert életveszélyes állapotok alakulhatnak ki.

Az áradás a tömegközlekedést is korlátozta, több villamos menetrendjén kellett változtatni.
Fotó: Kovács Tamás

A Duna áradása karácsony másnapján, kedden érte el Budapestet, a gyorsan emelkedő vízszint miatt a a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a katasztrófavédelem segítségével megkezdte a budai és pesti alsó rakpart lezárását és az érintett területeken hagyott gépjárművek áthelyezését. 

A keddi számítások szerint pénteken kerülhet a vízállás a rakpart szintje alá.

Az elárasztott rakpartot sokan látogatták meg, az ott lakók viszont arra kérik őket, hogy ne akadályozzák az ott folyó munkálatokat.
Fotó: Kovács Tamás

A karácsonyi ünnep ellenére is sokan látogatták meg az elárasztott rakpartot, az áradásban érintettek beszámolója szerint nagy a katasztrófaturizmus. 

Az elárasztott szakaszon lévő háztulajdonosok próbálják védeni ingatlanjaikat, és arra kérik az sétálókat, nézelődőket, hogy ne akadályozzák őket a munkájukban.

Az árvíz a tömegközlekedésben is fennakadásokat okozott: szerda reggel óta nem közlekedik a 2-es villamos a Széchenyi István tér és a Boráros tér között, a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Boráros tér között a Duna magas vízállása miatt. A BKK Info a 4-es és a 6-os villamos, a 15-ös autóbusz és a metró igénybevételét ajánlja a villamosok helyett azok számára, akiknek a környéken lenne dolguk.

Budapest, 2023. december 27.
A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-án. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
MTI/Kovács Tamás

A Duna budapesti apadása péntekre várható.
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az OVF közleménye szerint a dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jócskán megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami módosítja és elnyújtja az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna, így legkorábban pénteken várható apadás.

 

Budapest Duna főváros áradás Római-part
Kapcsolódó cikkek