A díjkimutatásról a hitelintézetek 2020 óta értesítik a náluk számlát vezetőket egy uniós jogszabály értelmében. Míg azonban 2020-ban csak egy csonka évről szólt a levél – a bevezetés időpontja miatt 2019. augusztus 1-je és december 31-e közötti időszakban felszámolt költségeket mutatta – a 2020-as évtől kezdve a teljes évi bankolásról érkezik értesítő. Ennek alapján szembesül a számlatulajdonos, mennyibe is került neki egy évig a bankszámláját vezetni és bankolni, és nem ritka, hogy ezt az összeget sokallva inkább keres egy másik megoldást. 

Sign contract agreement in business
Amennyiben a banktól kapott értesítő alapján az ügyfél sokallja a költségeket, fonolóra veheti, hogy átigazol egy másik hitelintézethez.
 Fotó: GettyImages

Amennyiben ragaszkodik egyébként jól bevált régi bankjához, ott is módosíthatnak bizonyos feltételeken, ám ha ez nem felel meg a számlatulajdonos igényeinek, akár tovább is állhat. S hogy melyik bank, mely termékét választja, döntésében sokat segíthetnek az egyes pénzügyi szolgáltató portálok, vagy éppen a Magyar Nemzet Bank Pénzügyi Navigátora.

A legelterjedtebbek a fizetési számlák (bankszámlák), köztük a lakossági fizetési bankszámlák. Ezek elsősorban – ahogy a nevük is mutatja – pénzforgalmi tranzakciókra használhatók. Ide érkeznek be az olyan utalások, mint például a fizetés vagy a és ezekről a számlákról lehet indítani a különböző tranzakciókat. A fizetési számlavezetés díjai attól függően egészülnek ki más költségekkel, hogy ahhoz milyen szolgáltatások kapcsolódnak. Így a betéti kártyához kapcsolódó díjak, internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás díjak, telefonos banki szolgáltatások díjai, sms-szolgáltatás díjai, fizetési számlához kapcsolódó kamatok, valamint folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatok és díjak.

Széles és színes a paletta

Nézzük ezek után, a teljesség igénye nélkül, hogy ha valaki új számlát szeretne nyitni – akár életében először, akár átviszi a pénzét egy másik hitelintézethez –, minek alapján válasszon lakossági számlát. A különböző bankszámlacsomagok között jelentős, éves szinten akár több tízezer forintos eltérés is lehet. A megfelelő számla kiválasztásához a költségek mellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a leendő számlatulajdonos melyik szolgáltatást használja a leggyakrabban, azaz, milyen sűrűn utal? Van-e szüksége sms-ben érkező értesítőkre? Mennyit használja a netbankját? Ezek alapján már könnyen meg lehet találni azt a számlacsomagot, ami leginkább megfelel az ügyfél szokásainak és elvárásainak. Mint ahogy az sem mindegy, hogy hány éves az, aki számlát kíván nyitni. 

A piacon vannak kifejezetten fiataloknak, diákoknak szánt bankszámlák, amelyek kedvezményeket nyújtanak, és általában sokkal olcsóbbak, mint a „hagyományos társaik". 

Ugyanakkor a diákszámlák között is jelentős különbségek lehetnek: akadnak teljesen ingyenesek, éveken át költségmentesen használhatóak. Miközben olyan diákszámlákkal is találkozhatunk, amelyeknél a számla kezdetben ugyan ingyenes, de az éves költség később emelkedhet.

Woman shopping online with laptop and credit card on hand.
Egyre több bank díjazza kedvezményekkel, ha az ügyfél netbankon vagy mobilbankon keresztül intézi a pénzügyeit.
Fotó: GettyImages

A CIB Banknak nem csak egy lakossági számlacsomagja van, amely akár ingyenes havi számlavezetéssel igénybe vehetők: ilyen a CIB ECO bankszámla, amelynek esetében akár az első éves bankkártya díjat is elengedik, sőt még némi ajándék összeget is kap az ügyfél. A CIB ECO Plusz bankszámla szintén akár 0 forintos havi számlavezetési díjjal, jóváírással, belföldi és külföldi kedvezményekkel érhető el. 

A CIB ECO ForYou nagykorú diákok számára ingyenes bankszámlavezetést ajánl, ingyenes elektronikus bankkártyával, ami akár 20 perc alatt megnyitható mobilon. 

Végül, de nem utolsó sorban, a CIB ECO Start és CIB ECO FirstStep bankszámla, már 7 éves kortól, bankkártyával, nulla forint havi számlavezetési díjjal elindítható.

A Gránit Banknál nulla százalékos a havi számlavezetési díj a Gránit Kamat Plusz, a Gránit Bajnok, a Gránit Diák, a Gránit Sztár és a Gránit Digitális konstrukcióknál, amelyek esetében ingyenes a bankkártyás vásárlás és a NetBank, MobilBank, TeleBank és VideóBank szolgáltatás is.

A Gránit HŐS bankszámla kiemelt ügyfélkört, az egészségügyi dolgozókat célozza és számukra kínál kedvezményeket.

Nulla forintos számlacsomag estében a Gránit Standard Mastercard érintésmentes dombornyomott főkártya minden évben ingyenes, szintén nulla a költsége, amennyiben a számlára legalább havi 100 000 forint összegű jóváírás, diákok esetében havi 50 000 forint jóváírás érkezik. A NetBankon és eBankon keresztül megadott HUF és EUR utalások díjmentesek. A csoportos beszedés, rendszeres átutalási megbízás pedig korlátlan számban és összegben díjmentes.

A Raiffeisen Banknál online számlanyitáskor a havi összköltség kezdetben díjmenetes, a havi összköltség később 551 forint. A számlavezetési díj feltétel nélkül 0 forint, hasonlóan a Verticard bankkártya első éves kibocsátási költségéhez és az online átutalás díjához, amennyiben az összeg 20 000 forint alatt van.

Close up of young woman inserting her bank card into automatic cash machine in the city. Withdrawing money, paying bills, checking account balances, transferring money. Privacy protection, internet and mobile security concept
Bankkártyára még adnak kedvezményt a hitelintézetek, miközben már egyre inkább arra sarkallják az ügyfeleket, hogy ne készpénzt vegyenek fel, hanem inkább fizessenek vele.
Fotó: GettyImages

Bár nem ingyenes, de igazán „baráti” díjakkal kínálja az Erste Bank a George Díjcsomagot, amelynek havi összköltsége kezdetben 390 forint, később 914 forint. A NetBank, a TeleBank és a MobilBank szolgáltatás havi díja pedig ingyenes. Hasonlóan kedvező a MagNet Bank Házhozszámlája, amelyik havi összköltsége kezdetben és később is mindössze 425 forint. A számla online számlanyitással igényelhető, és az első két eseti utalás a Netbankon 100 000 forintig díjmentes. Ahogy az UniCredit Bank sem kínál ingyenes számlavezetést, de a 154 forintos kezdeti és az 1025 későbbi havi összköltségért cserébe online számlanyitás esetén akár 35 000 forintot is „ajándékozhat“ az új számlanyitónak, nem számít fel kibocsátói díjat a MasterCard Standard bankkártyára és szintén ingyenesen és korlátlanul hajtja végre a belföldi átutalást mobilalkalmazási szolgáltatáson.

A K&H Banknál a felnőtteknek szóló számlacsomagok között a K&H okos kényelmi plusz online számlacsomag havi díja, kedvezmény nélkül, az első három hónapban ingyenes, feltéve, ha az ügyfél a K&H számlanyitás app-ban nyitja a számlát. Az OTP Banknál pedig a kezdeti 116 forintos havi összköltségű – amely később 364 forintra kúszik fel – OTP Smart számlacsomag a legkedvezőbb, amelyhez a legnagyobb hazai hitelintézet havonta módosítható kedvezménycsomagokat ajánl fel.

Jól látszik, hogy létezik meglehetősen kedvező számlavezetési konstrukció a hazai hitelintézetek kínálatában, amelyért – legalább az első 1-2 évben – egyáltalán nem kell fizetni semmilyen szolgáltatásért vagy a bank jutalompénzt ad az új számlanyitónak. Az ingyenességet azonban a pénzügyi intézmények általában valamilyen feltételhez kötik vagy csak meghatározott körhöz tartozó ügyfelek – diákok vagy egészségügyi dolgozók – igényelhetik.