Magyar gazdaság

Tárt karokkal várja a Természettudományi Múzeumot az ország második fővárosa – mérföldkőhöz érkezett a költözés

Budapest esetében az az egyik legnagyobb kihívás, hogy a Természettudományi Múzeum a sok közül az egy. Egy vidéki városban, Debrecenben a legmeghatározóbb múzeumként lenne pozicionálva, érvelt a költözés mellett a város polgármestere.

Eredményes az a közbeszerzés, amit a debreceni önkormányzat tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. írt ki egy részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására a Magyar Természettudományi Múzeum új épületegységének kialakításához, írja a dehir.hu. A szerződést január 15-én kötötték meg, a cégnek 90 munkanap alatt kell elkészítenie a részletes megvalósíthatósági tanulmányt.

Budapest,,Hungary,-,April,25,,2020:,Building,Of,Hungarian,Natural
Fotó: Shutterstock

A lap emlékeztet, 2018 decemberében jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy a kormány vizsgálja a Természettudományi Múzeum vidékre költöztetésének lehetőségét. 

Már akkor Debrecen volt a megcélzott helyszín.

Erre reagálva 2019 májusában Papp László polgármester jelezte, hogy a város szívesen fogadja a múzeumot, amely Kelet-Magyarország legmeghatározóbb közgyűjteménye lenne. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2020 februárjában megerősítette, hogy Debrecen mellett döntöttek. A múzeumot a tervek szerint az egykori Oláh Gábor utcai stadion helyén építenék fel.

Budapest esetében az az egyik legnagyobb kihívás, hogy a Természettudományi Múzeum a sok közül az egy. Egy vidéki városban, Debrecenben a legmeghatározóbb múzeumként lenne pozicionálva.

reagált korábban a költözést ért kritikákra Papp László polgármester.

A kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított ahhoz, hogy a város a Természettudományi Múzeum megvalósításához szükséges előkészítő munkákat elvégezze.

 

Természettudományi Múzeum Debreccen Papp László
Kapcsolódó cikkek