A decemberi enyhe bővülést követően az év első hónapjában épphogy zsugorodást jelez a Beszerzésimenedzser-index (BMI). Utóbbi 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a irányába való elmozdulásra utal.

Euro Reaches Its 25th Anniversary - Photo Illustration
Az új rendelések mennyisége mérsékelten nőtt.
Fotó: NurPhoto via AFP

A korábbi január havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint az 52,9-es hosszú távú átlag és az előző három év januári értékeinek 52,7 pontos átlaga. A foglalkoztatottság-index 0,3 százalékponttal magasabb, januári értéke enyhe bővülést jelez. 

Az elmúlt időszakban 50 pont körül mozgott az index, amely ebben a hónapban 51,1-re emelkedett.

Az új rendelések mennyisége mérsékelten nőtt, az index 2,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, 2,0 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A szállítási átfutási idő indexe 50 alatt áll, értéke 2,4 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek indexértéke 4,4 százalékponttal csökkent decemberhez képest – részletezte az MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az indexe 6,7 százalékponttal esett vissza, az exporté 2,7 százalékponttal csökkent. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 15,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A beszerzési mennyiség index 2 pontot esett vissza. A késztermékkészletek indexe 7,4 százalékponttal csökkent ebben a hónapban.

Óvatos optimizmus a magyar vállalatok körében: tovább javult a cégek bizalmi indexe

Decemberben enyhén bővült a magyar BMI, miután a válaszadók novemberhez képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be.