Magyar gazdaság

Cser-Palkovics András: számos társadalmi kérdést felvetnek a Fülöp-szigeteki munkavállalók

A régió gazdasági fejlődéséről beszélt Székesfehérvár polgármestere egy eseményen, amelyen az ukrán és Fülöp-szigeteki vendégmunkásokra is kitért.

Székesfehérvár gazdasági helyzetéről és gazdasági kihívásairól beszélgetett Cser-Palkovics András polgármester és Berta Péter, a WHC vezérigazgatója – írta a Fejér Vármegyei Hírportál, a Feol. A lap tudósításából kiderült, hogy szó esett a jövőbeni tervekről és a fejlődésre szoruló szektorokról is.

20231211_Varoshaza_Alba_Regia_osztondijak_atadasa_fg_fmh (2)
Cser-Palkovics András szerint számos társadalmi kérdést felvetnek a Fülöp-szigeteki munkavállalók.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár egyik fő ágazata, az ipar kapcsán Cser-Palkovics az előnyök és a kedvező hozadékain túl arról is beszélt, hogyan terheli az a közvetlen környezetet, valamint milyen közlekedési nehézségei adódhatnak a városlakóknak emiatt. 

Sokakat érintenek a magas ingatlanárak

A lakásépítési helyzetet érintően felmerültek a magas ingatlanárak, amelyek ugyan a tulajdonosoknak jók, de a fiataloknak már kevésbé, ahogy a cégeknek sem, hiszen nehezen tudnak olyan ajánlatot tenni a dolgozóknak, amely kielégítené a (lakhatási) igényeiket. 

Berta Péter kérdésére, hogy miket szeretne a jövőben még megvalósítani, illetve miken szeretne változtatni, Cser-Palkovics András a következőket említette:

  • a közlekedés környezeti hatásainak javítása,
  • a közösségi közlekedés fejlesztése,
  • a zöldterületeket növelése,
  • további intézmények felújítása,
  • az energetikai korszerűsítések folytatása. 

A sok beruházás miatt szükség van a külföldi munkaerőre

A beszélgetés végén szóba került a munkaerőpiaci helyzet, ideérve a külföldi munkavállalókat. A polgármester leszögezte, az ukrán vendégmunkások zöme nem a háború elől menekült Székesfehérvárra, hanem már jóval azelőtt is a megyeszékhelyen dolgoztak. Számuk azért növekedhetett meg az utóbbi időszakban, mert a harcok miatt további családtagok, rokonok és barátok érkeztek hozzájuk, akik szintén Székesfehérvárt választották lak- és munkahelyükül.

A Fülöp-szigeteki munkavállalókra áttérve, ők valóban a közelmúltban érkeztek, és a polgármester nem vitatja, ideérkezésük számos társadalmi kérdést felvethet, de ahogy Székesfehérvár címerén is áll: 

A város kapuja minden ideérkező előtt nyitva áll.

Megszólaltak a szakszervezetek a vendégmunkásokról – kiderült, hogy okoz-e bérfeszültséget a jelenlétük

Magyarországon a minimálbért törvény garantálja, ennél kevesebbet nem tudnak fizetni a vendégmunkásoknak sem.

 

 

Cser-Palkovics András Székesfehérvár Berta Péter megyeszékhely
Kapcsolódó cikkek