Az átadott épület – az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) koordinálásában –, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló projekt része, amelynek során országosan harmincnégy pszichiátriai gondozót újítottak fel:  

három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleget alakítottak ki, összesen 4,724 milliárd forint európai uniós támogatásból. 

A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak.

A felújított és kibővített épületben a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak.
Fotó: Csortos Szabolcs / Pécsi Tudományegyetem

A pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Kiemelten fontos az emberek lelki egészsége

A 2015-ben átadott Rehabilitációs Központra szintráépítéssel felépített új, több mint 300 négyzetméteres klinikai részlegen többek között a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben – például szkizofrénia, depresszió, demencia – szenvedőket segítik a gyógyulásban és életkörülményeik javításában.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az átadón közölte: a pécsi klinika az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen csak 2014 óta 7,3 milliárd uniós és további 7,9 milliárd forint hazai forrás érkezett a PTE egészségügyet érintő infrastrukturális fejlesztéseire, új, modern orvosi műszereinek beszerzésére. Mint mondta, a magyar kormány számára kiemelten fontos az állampolgárok lelki egészsége, lelki egészségmegőrzése, ezért 

a küszöbön álló magyar EU-s elnökség egyik ágazati prioritása lesz az emberek, azon belül az ifjúság mentális egészsége és a környezeti változások mentális egészségre gyakorolt hatásával is kiemelten foglalkoznak majd.

Éves szinten több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el az új gondozóban, ahová Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek a páciensek. 

Széles körű szakembercsoport segíti a betegeket

Az új részlegen három-három pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint egy-egy pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését, gyógyítását. 

Az új épületrész kialakításához összesen több mint 6 tonna betonacélt és 66 köbméter betont használtak fel, míg a beépített erősáramú vezetékek hossza csaknem eléri az 5,9 kilométert.

 

Magyarországon a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben.
 Fotó: Csortos Szabolcs / Pécsi Tudományegyetem

Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a szkizofrénia, depresszió, demencia, az emberek százezreit érintik. A statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. Ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az támogatásával valósult meg, EFOP-2.2.0-16-2016-00008 pályázati kóddal.