Pénteken érkezik Budapestre Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke Orbán Viktor kormányfő meghívására. A találkozó témája Magyarország és a skandináv ország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz.

KRISTERSSON, Ulf
A svéd miniszterelnök a NATO-csatlakozás miatt érkezik Magyarországra.
Fotó: Marcin Obara

Megbeszélésük során az előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte még korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Csütörtökön Kristersson Brüsszelben járt, ahol találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. 

Szintén tegnap a Fidesz–KDNP balatonalmádi frakcióülése utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: sikerült a kormánypárton belül elhallgattatni a Svédország NATO-csatlakozását ellenzőket Hozzátette, hogy

a svéd miniszterelnök mai látogatása és az elmúlt napok előzetes egyeztetései jó irányba vitték el a két ország kapcsolatát.

„Ez volt az a néhány gesztus, amelyekre vártunk” – jegyezte meg, hangsúlyozva, attól nem tart, hogy ne menne át a ratifikáció az Országgyűlésben, mert ezt előreláthatólag az ellenzéki frakciók is támogatják majd.

Azt követően, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy Budapestre utazik, a Fidesz frakcióvezetője levélben fordult a házelnökhöz, hogy tűzze napirendre a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról szóló parlamenti szavazást. Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte: Stockholm üdvözöli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról.

Érkezik Budapestre a svéd miniszterelnök, vadászgépeket hoz magával – minden, amit a magyar Gripenekről tudni kell

Évek óta benne volt a levegőben, hogy Magyarország nyélbe üti az egyik legfontosabb katonai beszerzését, és új vadászgépeket vesz. Most elérkeztünk a hivatalos bejelentés küszöbére.

A tárcavezető elmondta: 

természetesen örülnek a hírnek.

A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a svéd külügyminiszter még úgy fogalmazott korábban, hogy nincs miről tárgyalni a NATO-tagság ügyében, de arra számít, hogy a magyar parlament jóváhagyja hazája csatlakozását. Mint ismert, a bővítéséhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges. Ez a svédek esetében azt jelenti, hogy már csak Magyarország döntése kell ahhoz, hogy a skandináv ország is az észak-atlanti szövetség tagjává váljon.

KRISTERSSON, Ulf; VON DER LEYEN, Ursula
Ulf Kristersson és Ursula von der Leyen tegnap Brüsszelben találkozott.
Fotó: Olivier Hoslet

A 10,5 milliós skandináv államban 24 400 fő a hadsereg aktív állománya, ehhez számítják még hozzá a 36 ezer tartalékost.

A magyar kormányfő az idei évértékelőjében már jelezte: az Országgyűlés tavasszal ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül.

NATO-csatlakozás: máris reagáltak a svédek a magyar döntésre

Jövő hétfőn szavaz az Országgyűlés a NATO-bővítés kérdésében.