Magyar gazdaság

Nagy Márton megosztotta az uniós biztossal, hogyan kezelnék a munkaerőhiányt

A nemzetgazdasági miniszter a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztossal egyeztetett, többek között a magyar munkaerőpiaci helyzetről. A kormány azt szeretné elérni, hogy a 15–64 évesek jelenleg is az uniós átlag (ami 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. A munkaerőhiányt a belső munkaerő-tartalékok aktivizálásával kezelnék.

Hivatalában fogadta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Nicolas Schmitet, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosát, akivel többek között a magyar munkaerőpiaci helyzetről, valamint a főbb foglalkoztatáspolitikai vonatkozású ügyekről egyeztetett – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.

NAGY Márton
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Nagy Márton a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a demográfiai és a strukturális változások nyomán a munkaerőhiány kezelése jelenleg a legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívás az EU-ban. Mint mondta, Magyarország e tekintetben a belső munkaerő-tartalékok aktivizálását szolgáló intézkedéseket helyezi a középpontba.

A tárcavezető kifejtette azt is, hogy a kormány azt szeretné elérni, hogy 

a 15–64 évesek jelenleg is az uniós átlag (ami 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen.

Ezért a Ginop Plusz programban 460 milliárd forintot biztosít az aktivitás és foglalkoztatás növelésére. Azért, hogy ezek a források minél előbb megjelenjenek a gazdaságban, 70 milliárd forintos, munkahelyi képzéseket támogató program indul márciustól, míg 

áprilisban kezdődik a 200 milliárd forintos, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program.

A közlemény szerint szóba került a gyorsan növekvő digitális platformgazdaság szabályozásának kérdése is, melynek kapcsán a biztos megköszönte a legutóbbi irányelvtervezet egyeztetésében való támogató együttműködést, Nagy Márton pedig hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől olyan kiegyensúlyozott szabályozás kialakítására törekszik, amely figyelembe veszi a gazdaság szükségleteit is. 

 

Nagy Márton Nicolas Schmit Európai Bizottság foglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek