Magyar gazdaság

Olcsó lakodalom a hét közepén – így alakul át az esküvőipar az áremelkedés miatt

Az elmúlt években kialakult, hogy az esküvői helyszínek nem adtak hosszú távú árajánlatot a kiszámíthatatlan áringadozások miatt, ez most megfordult, csak az árajánlat mellé hozzáteszik, hogy érvényesíteni fogják az esetleges áremelést. A házasulandó párok közül pedig egyre többen tartanak lakodalmat hét közben, hogy jobb árakat kapjanak a helyszínektől.

Az elmúlt évek folyamatos áremelkedése miatt a házasulandó jegyespárok többsége árérzékeny lett, a drágulás pedig még nem állt meg: várhatóan 2024-ben is 10–15 százalékkal emelkednek a szolgáltatói díjak. Míg az elmúlt években a helyszínek visszafogottan vagy egyáltalán nem adtak ajánlatot a következő évre, ez a tendencia megfordult, ugyanis most már bátrabban tesznek ajánlatot, és feltüntetik, hogy ha lesz áremelkedés, azt érvényesíteni fogják.

Wedding,Rings
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évek előre láthatatlan áremelkedései alaposan visszavetették az esküvőipart a tavalyi évben, a párok ugyanis nem kaptak ajánlatot. A bizonytalan helyzet idén normalizálódhat, de más változásokat is hoz – írja a Bama.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, nálam a szombati napokra 99 százalékos a foglaltság, míg a péntekek 70 százaléka kelt el. Lesz olyan hetem, amikor három esküvőn is dolgozok majd. Nagy sláger lett a hét közepén lakodalmat tartani, de a vasárnapi esküvők száma is jelentősen megugrott. Ezekben az időpontokban olcsóbban lehet esküvőt tartani, ugyanis ezeken a napokon a szolgáltatók díjai is alacsonyabbak

– mondta érdeklődésünkre Németh Attila DJ és ceremóniamester, aki már több mint 400 esküvőn dolgozott az elmúlt bő tizenöt évben. Ő 2023-ban 41 esküvőn szórakoztatta a násznépet, míg tavalyelőtt, 2022-ben 50 esküvőn dolgozott. Ez a szám – mint mondta – drámai csökkenést mutat, de a statisztikákat tekintve nála a csökkenés még mindig a csökkenési ráta felett van. 2023-ban ugyanis jelentősen csökkent az esküvők száma vármegyei, régiós és országos szinten is.

Baranyában 2022-ben 2287-en, 2023-ban pedig csak 1700-an mondták ki a boldogító igent. Jelentős számú az olyan esküvő, ahol a családtámogatási rendszer átalakulása miatt jóval korábban összeházasodott a pár, és ebben az évben tartják az esküvőjüket. A szolgáltatók is kiszolgáltatott helyzetben vannak a folyamatos anyag- és üzemanyag­ár-változás miatt. Németh Attilánál is rengeteg az olyan foglalás, ami 10-12 hónappal ezelőtt történt fix áron.

A veszteséget be kell nyelnünk, nem tudjuk továbbhárítani a megrendelőre. Minimális áremelést terveztem erre az évre, hiszen nagyon árérzékenyek lettek a párok. Sajnos, sok esetben nem a minőséget keresik, hanem – azt tapasztaljuk – a legolcsóbbat választják ki

– mondta. Ő maga szerencsés helyzetben van, mert a nála foglaló párok 90 százaléka mindkét szolgáltatást kéri, a ceremónia­mesterit és a zeneszolgáltatást is, ami árban kedvezőbb, hiszen egy ceremóniamester, akit a pár külön kér fel, akár 100–300 ezer forintot is elkér egy alkalomra.

Tavaly 2022-höz képest egy átlagosnak számító, 70 fős lakodalom szervezése 30 százalékkal lett drágább. Az áremelkedést egyrészt az élelmiszerek elképesztő mértékű drágulása, másrészt az esküvői helyszínek alapköltségeinek a növekedése is okozza, de emelkedtek a szolgáltatási díjak is a benzinárak miatt.

 

lakodalom esküvőipar esküvő áremelkedés
Kapcsolódó cikkek