Volt egy-két függőben lévő katonai és fegyverzeti kérdésünk is, és azt mondtam a frakciónak, hogy értem az ő ellenállásukat, indokoltnak is látom, de adjanak nekem időt

– ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a svéd NATO-csatlakozásról. A kormányfő ezzel lényegében azt közölte, hogy a NATO ajtaját a svédek előtt kinyitó ratifikáció késlekedésével párhuzamosan számunkra is volt egy fontos tétje a kétoldalú kapcsolatok alakulásának: egy katonai megállapodás megkötése. Orbán Viktor elmondta, hogy többször tárgyalt svéd kollégájával, aminek a lezárása történik meg most pénteken Ulf Kristersson budapesti látogatásával.

Fotó: AFP

Korábban a kormánypártok gyakran elmondták: az nehezíti meg a NATO-csatlakozás ratifikációját, hogy megromlott a két ország közötti bizalmi viszony, miután évek óta támadják hazánkat svéd politikusok teljesen alaptalanul. A bizalom kiépítésére pedig óriási szükség lenne egy katonai szövetségben. Az, hogy a svédek halogatták ezt, mint utólag kiderült, kapóra jöhetett a magyar félnek a katonai megállapodásról szóló tárgyalásokon.

A magyar miniszterelnök a rádióban – még a svéd kormányfő érkezése előtt – már azt is elmondta, hogy „Magyarország méretéhez képest komoly” megállapodást fognak kötni.

Egyelőre annyit lehet biztosra venni, hogy a már meglévő 14 Gripen mellé 2024-ben még négy érkezhet Svédországból, továbbá szó lehet a repülőgépek logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szóló megállapodásának meghosszabbításáról is. A kormányfő szavai alapján pedig további biztonságpolitikai megállapodások aláírására is sor kerülhet.

Kristersson–Orbán-találkozó: meghosszabbodnak a szerződések, négy új Gripen jön Magyarországra

Rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes megbeszélésen vagyunk túl – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ulf Kristersson svéd kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján, ahol több hadiipari együttműködést írtak alá, így további négy új Gripen jöhet Magyarországra. A felek megállapodtak, hogy ahol lehet, kiszélesítik az együttműködést. A magyar és a svéd elnökség prioritásait összeegyeztették olyan kérdésekben, mint a közös biztonság- és védelempolitika. Egyetértettek abban, hogy az illegális migráció megfékezésében együtt kell dolgozniuk.