Magyar gazdaság

Újabb milliárdos beruházás Magyarországon – nem autó, nem akkumulátor

Az osztrák tulajdonú MCE csoport mintegy 35 éve van jelen Nyíregyházán, és 1989-es alapítása óta már 144 hídépítési projektben vett részt, köztük Bécsben, Linzben, a Kőrösön vagy a Mosoni-Dunán. A vállalat a Nyíregyházi Ipari Parkban hajt végre ötvenmillió eurós beruházást, mellyel mintegy száz új munkahelyet teremt.

A dél-koreai W-Scope, a német Boysen Group és a kínai Sunwoda után az MCE Nyíregyháza Kft. is bejelentette, hogy a Nyíregyházi Ipari Parkban lesz az új telephelye. Az osztrák tulajdonú MCE csoport mintegy 35 éve van jelen a nyírségi városban, és 1989-es alapítása óta már 144 hídépítési projektben vett részt, köztük Bécsben, Linzben, a Kőrösön vagy a Mosoni-Dunán. Az acélhidak mellett egyéb, komplex acélszerkezetek kivitelezésében – az energetika, a repülőgépipar, a vízgépészet vagy a magasépítészet területein – jártas linzi cég 12 hektáros területet vásárolt meg a Nyíregyházi Ipari Parkban. A munkálatokat 2025 tavaszán kezdődnek, a termelés pedig várhatóan 2026-ban indul. A zöldberuházás összértéke eléri az 50 millió eurót (19,39 milliárd forint), és körülbelül 100 új munkahelyet hoz létre – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál, a Szon.

20240213_MCE költözik az ipari parkba_NYH_DF_KM-4833
Az MCE csoport zöldberuházása eléri az 50 millió eurót és mintegy 100 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán.
Fotó: Dodó Ferenc

Több kontinensre szállítanak Nyíregyházáról

„A nyíregyházi gyárunk eleinte egy »egyszerű« összeszerelő-üzemként funkcionált, de a vezetés hamar rájött, hogy az itteni dolgozók sokkal többre hivatottak. A portfólió folyamatosan bővült, ma már több kontinensre is szállítanak a vármegyeszékhelyen legyártott acél alkatrészekből és szerkezetekből” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Günther Dorrer, az MCE Csoport ügyvezetője.

Szabó Zoltán, az MCE Nyíregyháza Kft. ügyvezetője elmondta, a társaság jelenleg mintegy 140 saját dolgozóval rendelkezik, és ehhez jönnek még hozzá az alvállalkozóik, körülbelül 70-80 fő. 

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elárulta, 

a magyar kormány 192 milliárd forint összértékben támogatja a teljes beruházást,

melynek része a közmű-infrastruktúra korszerűsítése is. A településvezető hangsúlyozta, a Nyíregyházi Ipari Park fejlesztése olyan beruházókat vonzott a régióba, amelyek nemcsak munkahelyeket hoznak létre, de hozzájárulnak a gazdasági mutatók növekedéséhez is.

A beruházás során megépül 

  • egy 13 700 négyzetméteres gyártócsarnok, 
  • egy 1000 négyzetméteres irodaépület és 
  • egy 13 ezer négyzetméteres daruzott raktárépület is.

Szabó Zoltán kiemelte, új telephelyükön tovább folytatják a különféle út-, vasúti, gyalogos, valamint cső- és kábelhidak megépítéséhez szükséges hegesztett acélszerkezetek gyártását. „A fejlesztés szempontjából fontos, hogy az új üzem közvetlen kapcsolatban lesz az M3-as autópályával és a 113. számú vasútvonallal, illetve rá tudunk csatlakozni majd az ipari vágányokra” – sorolta az MCE Nyíregyháza Kft. vezetője. 

Az MCE csoport 2016-ban került a Habau Group tulajdonába, mintegy 6000 embert foglalkoztat világszerte, éves szinten 1,9 milliárd eurós árbevétellel rendelkezik, hat országban (Németország, Ausztria, Csehország, Magyarország, Franciaország, Spanyolország) vannak telephelyei.

 

Nyíregyháza kormányzati támogatás acél hídépítés beruházás
Kapcsolódó cikkek