A Stellantis már régóta jelen van Magyarországon, ám a szentgotthárdi Opel gyár tovább bővül a közeljövőben, sőt a kutatás-fejlesztés terén is nagyobb szerepet kap – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szentgotthárdon.

A tárcavezető felidézte, hogy az utóbbi években számos előre nem látható esemény sújtotta a világgazdaságot, ami a beruházások volumenében is érezhető volt: tavaly 30 százalékot estek globálisan, miközben Magyarországon duplázódott a számuk, a 209 vállalati beruházás 20 ezer munkahelyet hozott létre összesen 13 milliárd euró értékben.

20231205__MI_01420231205 Budapest 
TDK Hungary Components Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. 
A japán tulajdonosi hátterű vállalat a gyármentő program segítségével fejleszti szombathelyi üzemét. 

Fotó: Mirkó István MI  Magyar Nemzet  MN

A képen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Mirkó István

Szijjártó kifejtette, hogy sikereink zászlóshajója az autóipar volt, mely forradalmi átalakuláson megy keresztül az elektromos átállás miatt. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország talán először halad elöl egy nagy technológiai átalakulás során, így 

az elektromos autózás terén elmondható, hogy hazánk az éllovasok között van.

Felidézte, hogy a tavalyi beruházási rekord 90 százaléka is az autóiparnak köszönhető, mind a beruházott összegeket, mind a megteremtett munkahelyeket nézve. Magyarország öt éve került be a világ húsz legnagyobb autóexportőre közé, és a pozíciót azóta is sikeresen tarja, sőt az elmúlt tíz évben három és félszeresére nőtt a kibocsátás.

Mint mondta, tavalyi már az év első 11 hónapjában megdőlt a korábbi, 2022-es rekord a 12 800 milliárd forintos termelésnek köszönhetően, ami egyébként 14 százalékos növekedést jelent.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a szentgotthárdi Opel-gyárban ezentúl elektromos hajtásláncokat és motorokat is fognak gyártani, és az üzem a kutatás-fejleszés terén is nagyobb szerephez jut a Stellantis 45 milliárd forintos beruházásának köszönhetően. A fejlesztés során 110 új munkahely jön létre, és a 32 éve alapított gyár bővítését a magyar állam 10 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segíti.

Megjelentek az első álláshirdetések a szegedi BYD-gyárba

A leendő szegedi BYD-alkalmazottak legalább alapfokú diplomával, az adott területen pedig egy-három év tapasztalattal rendelkeznek, folyékonyan beszélnek magyarul, miközben tudnak kínaiul és angolul is.