Országos átlagban 9 százalékos nettó foglalkoztatási mutatót (NFM) mért a második negyedévre a Manpower Magyarország a legújabb munkaerőpiaci előrejelzésében. Ez az érték – amely azt mutatja, hogy a cégek milyen arányban terveznek munkaerő-felvételt, illetve -elbocsátást – 1 százalékponttal elmarad az előző negyedéves értéktől, éves szinten viszonz 5 százalékpontos növekedést mutat. A cég 42 országban, több mint 40 ezer munkáltató körében folytatta le felmérését, Magyarországon 525 főt kérdezett meg. 

Carpenter,Working,On,Woodworking,Machines,In,Carpentry,Shop.,Woman,Works
Több munkáltató tervez létszámbővítést, mint -leépítést. 
Fotó: Shutterstock

Országos átlag felettiek a munkáltatók várakozásai:

  • Budapesten plusz 16 százalék,
  • Közép-Magyarországon plusz 13 százalék,
  • Észak-Magyarországon plusz 13 százalék, valamint
  • a Dél-Alföldön plusz 12 százalék.

Egyedül a Közép-Dunántúlon mértek negatív, mínusz 8 százalékos értéket, ebben a régióban tehát jóval többen számítanak elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre.

Cégméret alapján, jellemzően a legnagyobb, ötezer főnél több alkalmazottal rendelkező munkáltatók körében lehet több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítani, a többi kategóriában jóval optimistábbak a kilátások.

Az egyes szektorokat vizsgálva szintén számottevő eltérések tapasztalhatók. A legnagyobb felfutást

  • a kommunikációs szolgáltatásoknál (plusz 14 százalék),
  • az IT-szektorban (plusz 13 százalék), illetve
  • a pénzügyi és ingatlanágazatokban (plusz 10 százalék) jelezték.

Átlag körüli mértékben bővíthetnek létszámot az alapanyag- és feldolgozóipar (plusz 9 százalék), valamint a fogyasztói javak és szolgáltatások (plusz 7 százalék) területén. Jóval szerényebbek a kilátások az energia és közmű (plusz 3 százalék), illetve az egészségügy és élettudományok (0 százalék) szegmensekben, miközben a logisztika és autóipar (mínusz 4 százalék) területén inkább a létszámleépítés lehet a jellemző.

Bár a legújabb GDP-adatok is azt támasztják alá, hogy a trendszerű beindulása még nem következett be, úgy tűnik, a piaci szereplők továbbra is csak átmeneti stagnálásra számítanak, ezért igyekeznek megtartani a bevált munkaerőt, miközben most látják időszerűnek a betöltetlen pozíciók fokozatos feltöltését is

– mondta Fehér Tamás, a Manpower magyarországi, horvátországi és szlovéniai ügyvezető igazgatója. Szerinte ez a stratégia hosszabb távon kifizetődőnek látszik, mivel a a körülmények ellenére is igen feszes, ennek mértéke pedig egy fellendülés nyomán tovább fokozódhat. Összességében arra számíthatunk, hogy a 4,7 százalékos munkanélküliségi ráta már számottevően nem növekszik tovább, annak ellenére sem, hogy folyamatosan térnek vissza a munkaerőpiacra korábban inaktívnak számító rétegek is.

A felmérés változó összeállítású részében ezúttal többek között arra kérdeztek rá, hogy a válaszadók hogyan látják megvalósulni a nemek közti egyenlőséget (egyenlő fizetés, előmeneteli lehetőségek, vezetői kinevezési esélyek stb.) a saját cégüknél. 

A hazai cégek válaszaiból alapvetően pozitív kép rajzolódik ki: 28 százalékuknál teljesen megvalósult a nemek közti egyenlőség, további 37 százaléknál pedig ehhez közeli állapotok állnak fenn. 

Mindössze 31 százalék állítja azt, hogy meglehetősen vagy nagyon távol vannak még az ideális állapottól. Két éven belül már a 41 százalékuk látja teljesen megvalósulni az egyenlő esélyek elvét, és 34 százalék az aránya azoknak, akik egy ehhez közeli állapotot vizionálnak.

A Manpower azt is felmérte, hogy milyen kezdeményezések segítik legjobban a cégeket abban, hogy megtartsák a tehetségeiket, illetve bővítsék a jelöltjeik körét. A legtöbben a rugalmas munkakörülmények megteremtését tartották hatékony eszköznek (38 százalék) de szintén sok szavazatot kapott a belső érdekképviselet és szponzorálás (29 százalék), a belső mentorálás és coaching (25 százalék), a hasonló munkakörökben dolgozók közösségi programjainak elősegítése (23 százalék) is.

Négynapos munkahét – lesz-e valaha?

Bár egyre több ország érdeklődik a négynapos munkahét iránt, nem mindenhol működik.