„A Magyar Posta jogszabályi kötelezettsége kizárólag arra terjed ki, hogy a küldeményeket a címzettekhez eljuttassa. A társaság nem webáruház, hanem kézbesítési szolgáltató, így a megrendelt csomagok tartalmáról sem neki, sem munkatársainak nincs és nem is lehet információja” – ezt írták arra vonatkozóan, hogy sajtóhírek szerint új csalási formák ütötték fel fejünket hazánkban. A 24.hu számolt be róla elsőként, hogy az interneten megrendelt vagy éppen meg sem rendelt utánvétes csomagokkal vernek át sokakat az utóbbi időbe. Egy ilyen „kamucsomag” akár 30 ezer forintot is taksálhat.

BA-769620220801 Békéscsaba 

MPL Posta csomagautomata illusztráció

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap20220801 Békéscsaba MPL Posta csomagautomata illusztrációFotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
A Magyar Posta a „kamucsomagok” kiszűrésére törekszik / Fotó: Bencsik Ádám

Ezt tanácsolja a Magyar Posta a webes rendeléseknél

 A Magyar Posta azzal védekezik, hogy sem a megrendelést, sem az erről szóló dokumentációt nem látja, sőt nem is láthatja.

A küldemények tartalmának vizsgálata a megrendelő joga és felelőssége, akinek lehetősége van az átvételt megtagadni. Ezért a Magyar Posta elhatárolódik attól a napokban felerősödő, a médiában megjelent hamis állítástól, hogy az úgynevezett „kamucsomagok” tartalmához bármiféle köze lenne.

A társaság ugyanakkor azt ígéri, minden olyan visszaélést kivizsgál, amikor a nevével vagy szolgáltatásával visszaéltek és megkárosították az ügyfeleit.

A tapasztalt jelenség elkerülése érdekében javasoljuk tisztelt ügyfeleinknek, hogy webes rendeléseik során minden esetben győződjenek meg arról, a megbízható webáruházból rendelnek-e 

nyomatékosítják, hozzátéve, ehhez támpontul szolgálhatnak az eladó értékelései. 

Megrendelés előtt tanácsolják továbbá elolvasni az adott webáruház általános szerződési feltételeit, gyakran ismételt kérdéseit, különösen a reklamációra, visszaküldésre vonatkozó fejezeteket. Amennyiben mindezek ellenére valaki „kamucsomagot” kap, a rendőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez kell fordulnia.