Magyar gazdaság

Húzott egyet a kéziféken a jegybank, de így is örülhetnek a hitelesek

A várakozásoknak megfelelően lassított a kamatvágások ütemén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a keddi kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal, 7,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak, azonban nagy kérdés, hogy mi jön ezután, főleg, ha a forint leteszteli a 400-as szintet.

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, a mai kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal 7,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a legutóbbi, márciusi kamatdöntés után jelentette be, hogy a második negyedévtől új szakaszba lép a hazai monetáris politika azzal, hogy az eddigi 75 és 100 bázispontos kamatvágások után kisebb ütemre kapcsol. A döntés tehát megfelel az elemzői várakozásoknak és a jegybank kommunikációjának.

20160323_1008_FDABudapest 20160323 Gazdaság 2016 Pénzügy  Bank  Magyar Nemzeti Bank (MNB) illusztráció  épület külső  Fotó: Földi D. Attila   NépszabadságBudapest 20160323 Gazdaság 2016 Pénzügy  Bank  Magyar Nemzeti Bank (MNB) illusztráció  épület külső  
Fotó: Földi D. Attila   Népszabadság
Húzott egyet a kéziféken a jegybank, de így is örülhetnek a hitelesek / Fotó: Földi D. Attila / Mediaworks Archive

Elemzők felhívták a figyelmet előzőleg, hogy a jegybank mostani döntésében több tényező is szerepet játszik: egyrészt az várhatón áprilisban eléri a mélypontját, utána a bázishatások miatt ismét emelkedhet. Bár jó eséllyel a jegybank toleranciasávja fölé kerülhet, valószínűleg mégsem ez jelenti a lassítás valódi okát.

Sokkal inkább a forint árfolyama és a fejlett jegybankok elhúzódó kamatcsökkentése, amelyek jelentősen beszűkítik az MNB mozgásterét.

A legutóbbi kamatdöntés óta látott napvilágot az amerikai inflációs adat, amely márciusban a vártnál magasabb lett, így ma már a piac is a korábbinál kevesebb kamatcsökkentést vár a FED-től. Az amerikai központi bank szerepét betöltő pénzintézet leghamarabb szeptemberben kezdheti el a kamatcsökkentési periódusát, ami azért is problémás a magyar jegybank számára, mert hiába kezdi el júniusban a saját kamatvágását az Európai Központi Bank, minden egyes további kamatcsökkentésével az MNB tovább szűkíti a kamatfelárat, nyomást helyezve a forintra.

Természetesen ott van a jegybank horizontján a hazai fizetőeszköz árfolyama. Ugyan a pénzpiacokon nem érződött az iráni–izraeli konfliktus kiéleződése, de továbbra is a 390-és 400 eurós tartományban tartózkodik, és bármilyen újabb negatív hír a Közel-Keletről ismét elindíthat egy forintgyengülési hullámot. Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője szerint ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen okból látjuk ezt a gyengülést, belső vagy külső tényezőkre lehet visszavezetni, utóbbi esetében szerinte nem akkora probléma, ha időközben 400-as euró szintet is átlépi a forint árfolyama. 

Amennyiben nem történik semmilyen drámai esemény és nem súlyosbodik a helyzet a Közel-Keleten, akkor még két további kamatvágást hajt végre az MNB, ezzel június végén 6,75 százalékkal zárhatja az első félévet. Nagy kérdés azonban a hogyan tovább, nem zárható ki, hogy ezt követően jó ideig nem látunk további kamatvágást. Emiatt is érdemes lesz figyelni a jegybank üzeneteit, amelyeket Virág Barnabás alelnök a 15 órától kezdődő online háttérbeszélgetésén közvetíthet majd. Az eseményt természetesen élőben közvetítjük.

 

Magyar Nemzeti Bank forint monetáris tanács kamatdöntés jegybank
Kapcsolódó cikkek