A papíralapú étkezési utalvánnyal indult cafeteria elem mára felzárkózott a bankkártyás fizetésekhez, akár a digitális fizetési lehetőséget, akár a használat gyakoriságát vagy a költés mértékét nézzük. A K&H SZÉP-kártya-adatok alapján ugyanis az elmúlt 12 hónap legnagyobb költése több mint 2,8 millió forint, míg az egy napon belüli maximum tranzakciószám 21 darab volt ugyanazzal a kártyával – közölte a K&H csoport.

SZÉP kártya
 A birtokosai láthatóan minden nap élnek a juttatással / Fotó: Shutterstock

Naponta egy ebédnyi összeget költenek

A SZÉP-kártya normál használata természetesen ennél jóval kisebb számokat mutat, de láthatóan minden nap élnek a juttatással: átlagosan napi 1,2 alkalommal van használatban. A napi átlagos költés valamivel több, mint egy átlagos ebéd, de nem éri el a hatezer forintot. Az étkezési felhasználás népszerűségét mutatja az is, hogy azoknak az elfogadóhelyeknek a listáján, ahol a legtöbbször használták az elmúlt hónapokban a kártyát, előkelő helyen vannak a gyorséttermi és ételszállító cégek. 

Digitálisan is népszerű

A cafeteriaelem érintésmentes fizetéssel is egyre több helyen elérhető: már közel 6000 elfogadóhely esetén a K&H SZÉP-kártya digitálisan is használható. Az Év Digitális Bankja ugyanis a piacon elsőként és eddig egyedüliként lehetővé tette a juttatás innovatív, plasztikkártya nélküli használatát is. 

Ezt a fizetési megoldást azok a kártyabirtokosok és egyben K&H bankszámlával rendelkező ügyfelek tudják alkalmazni, akiknek a telefonjuk NFC funkcióval és iOS vagy Android operációs rendszerrel rendelkezik, illetve Apple Watch okosórájuk van. A K&H oldalán megtekinthető a több mint 42 ezer elfogadóhely listája és az is, hogy ezek közül hol lehet használni a kártyát digitálisan. 

Év eleje óta 5 százalékos csökkenés

A pénzintézet szerint az év első négy hónapjának eredményei alapján a hideg élelmiszervásárlás lehetőségének megszűnése egyértelműen mérsékelte a K&H SZÉP-kártya-forgalmat: az eddigi adatok szerint 5 százalékkal csökkent a költés a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Emellett az is látható, hogy a kártyabirtokosok nagyobb keretből gazdálkodhatnak, mivel a kártyára jóváírt összeg 14 százalékkal emelkedett az elmúlt négy hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest.