Magyar gazdaság

Nagy Márton a Microsoft képviselőivel tárgyalt

A Microsoft képviselői és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter találkozójának főbb témáit Magyarország soros uniós elnökségi tervei, a mesterséges intelligencia szabályozási kérdései, valamint az állami szektorban való felhasználásának lehetőségei képezték. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy az olyan fejlett technológiák, mint az 5G, a Big Data vagy a mesterséges intelligencia használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává váltak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Microsoft, a világ legnagyobb szoftvervállalatának képviselőivel, köztük Robert Ivanschitzcal, a cég jogi és vállalati ügyekért felelős vezető jogtanácsosával, aki egy olyan szakemberekből álló csapatot irányít, amely Közép-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen mintegy 109 országban segíti a vállalat üzleti tevékenységét.

NAGY MártonBudapest, 2024. március 19.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program oklevélátadó ünnepségén a budapesti Dorothea Hotelben 2024. március 19-én.
MTI/Hegedüs RóbertBudapest, 2024. március 19.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program oklevélátadó ünnepségén a budapesti Dorothea Hotelben 2024. március 19-én.MTI/Hegedüs Róbert
Microsoft
Nagy Márton a Microsoft képviselőivel tárgyalt / Fotó: Hegedüs Róbert

A találkozó főbb témáit 

  • Magyarország soros uniós elnökségi tervei, 
  • a mesterséges intelligencia (MI) szabályozási kérdései, valamint 
  • az MI állami szektorban való felhasználásának lehetőségei képezték.

A felek a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy az olyan fejlett technológiák, mint az 5G, a Big Data, vagy az MI használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává váltak.

Nagy Márton az MI szabályozásával kapcsolatban kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a magyar kormány számára a mesterséges intelligencia elsősorban versenyképességi kérdés. A miniszter ismertette a magyar álláspontot, amely szerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató, a kkv-k kitettségét csökkentő szabályozásra van szükség. Az a megközelítés elfogadható és támogatható, amely a személyeket és intézményeket védi, de a technológia fejlődését nem korlátozza, a bürokráciát feleslegesen nem növeli, továbbá a tagállamok számára kellő mozgásteret biztosít. Ezért az MI terén is erősíteni kell az európai autonómiát, szuverenitást, és támogatni kell a nemzeti nyelvi modellek létrehozását.

A tárcavezető nyomatékosította, 

a digitális gazdaság már ma is a teljes legalább 25 százalékát adja hazánkban, viszont a kormányzat célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon. 

Ezért van különösen nagy jelentősége annak, hogy az MI-rendelet hazai végrehajtása során a magyar fejlesztéseket és a magyar vállalkozásokat támogassa és segítse. Azáltal, hogy a magyar gazdaság szereplői hatékonyan alkalmazzák az új technológia nyújtotta lehetőségeket, és ezzel a piacon versenyelőnyre tesznek szert, érdemben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország kormánya 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a ütemét.

 

 

Nagy Márton Magyarország Microsoft
Kapcsolódó cikkek