BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kajszibarack: mutatjuk, mire számítanak a gazdák

A megszokottnál két héttel korábban kezdődött idén a kajszibarack betakarítása a hazai ültetvényeken. A minőséggel egyelőre nincs probléma, a kajszitermés mennyiségét ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.

A szokásosnál korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, ennek köszönhetően az idén minden adott ahhoz, hogy hosszú, elnyúló kajsziszezonban lehet részünk – számolt be közleményében a FruitVeB., hozzátéve, hogy ugyanakkor a tavaszi fagyok ebben az évben sem kerülték el a hazai ültetvényeket, amely meglátszik a kajszitermésen is.

kajszitermés
A kajszitermést a következő hetek időjárása is befolyásolhatja / Fotó: ZSOCC

Súlyos károkat okozott a márciusi lehűlés

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös körképéből kiderül, hogy az enyhe tél és korai kitavaszodás miatt a virágzás minden eddiginél korábban indult: a Dél-Dunántúlon már február végén virágba borultak a korai fajták, március közepére pedig gyakorlatilag az egész országban lezajlott a kajszi virágzása.

Március második felében azonban megérkezett a lehűlés, ami komoly károkat okozott a Dunántúlon, az ország középső, illetve északi és észak-keleti részében található ültetvényeken. Az április végén bekövetkezett hidegbetörés tovább rontotta a helyzetet, elsősorban 

  • Pest, 
  • Bács-Kiskun és 
  • Borsod vármegyékben, 

ahol jelentős terméshullást tapasztaltak a kertészek. 

 

A tavalyinál jobb, az azt megelőzőnél gyengébb termés várható

A közlemény szerint az idén a tavalyi nagyon alacsony termésnél jobb, de a 2022-es termésnél kevesebb kajszit szüretelhetnek az országban. A termés mennyisége a következő hetek időjárásának függvényében tovább változhat, 

a becslések szerint azonban 16-18 ezer tonna kajszi betakarítása valószínű. 

A fagyoktól jobban megkímélt Dunántúlon egyértelműen jobb termést látunk, míg az ország középső és északi részében jelentősebb a terméskiesés. Mint írják, minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek az ültetvényeken, bár a jégverés, valamint a gombás megbetegedések lokálisan gondot okozhatnak a gazdáknak. 

Leállt a termőterület bővülése

Hazánkban mintegy 5000 hektáron termesztenek kajszibarackot, a legfontosabb termőtájak Pest és Bács-Kiskun vármegyékben, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Somogy és Tolna vármegyékben összpontosulnak, de Fejér vármegyében is jelentős ültetvények találhatók. 

Az elmúlt években bekövetkezett drasztikus fagykárok miatt ugyanakkor megállt a korábban elindult termőterület-bővülés; 

2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700-ra nőtt az ültetvények területe.

A termésbiztonság elérése érdekében több módon tehetnek a gazdák

Az évről évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutat. Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 

2023-ban például csupán 6-8 ezer tonna kajszi termett az országban. 

A szakemberek szerint a termésbiztonság elérése érdekében kulcsfontosságú szerepe van a helyes termőhely-választásnak, az aktív fagy- és jégvédelemnek és az intenzív termesztéstechnológia alkalmazásának. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.