Minden elismerést megérdemelnek a borászok, akik soha nem ellenségei egymásnak, hanem egymást erősítik, miközben szükség van egyéniségekre, akik képesek és hajlandók is kockázatot vállalni, nemcsak magukért, hanem az ágazatért – mondta a Magyar Bor Akadémia életműdíj-átadó ünnepségén Nagy István agrárminiszter, az idei díjazott Vesztergombi Ferenc szekszárdi borászt ilyen egyéniségként jellemezve. A miniszter egyebek mellett megemlítette, hogy a most díjazott borász 1993-ban nyerte el az Év bortelmelője díjat, Magyarországon harmadikként, a Szekszárdi borvidékről pedig elsőként.
A díjátadón a Vesztergombi Ferencet méltatók sorában a miniszter mellett beszédet mondott még
Elhangzott, hogy a Vesztergombi család már az 1600-as évek óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik, Szekszárd első hegybíráját is Vesztergombinak hívták. Pályája kezdetén a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán szerzett szőlőtermesztés-borászat szakos kertészmérnök-diploma után egy alföldi pincészetben dolgozott pincevezetőként, majd főborászként a Szekszárdi Mezőgazdasági Kombinátnál, később az AliscaVin Részvénytársaság termelési igazgatója és főborásza lett.
Saját családi borászatát, a Vesztergombi Pincét 1992-ben alapította 10 hektár szőlőterületen. Minden felszólaló nagy érdemeként említette meg, hogy
elsőként palackozta újra a történelmi szekszárdi bikavért, majd a korábban alábecsült kadarkát is.
Ezekkel kapcsolatban Bősz Adrián azt is elmondta, hogy e munka azzal tudna beteljesedni, ha e két bor bekerülne a hungarikumok gyűjteményébe is.
A Vesztergombi Pince ma már 30 hektáron gazdálkodik a borvidék kiemelkedő dűlőiben, mint a Kerékhegy, Bodzás, Görögszó vagy a Porkolábvölgy – ez utóbbi adta az első dűlőszelektált szekszárdi kékfrankost 1999-ben. A gazdálkodást ökológiai szemlélet, fenntarthatóságra való törekvés és a fajtaválaszték tudatos egyensúlya jellemzi: a tradicionális szekszárdi fajták mellett a nemzetközi világfajták is helyet kaptak. Jelentős beruházással építette meg új borászatát, amely 2004-től Szekszárdon a borászat és a vendégfogadás központja lett. Évjárattól függően, átlagosan 150 ezer palack bort készítenek évente, melyek elsősorban a hazai gasztronómiában és kereskedelemben érhetők el, ugyanakkor egyre növekvő exportpiacokra is eljutnak. A Vesztergombi Pincében sikeres volt a generációváltás is, mert fia, Csaba is aktívan részt vesz a borkészítésben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.