A zöldborsó a világ egyik legfontosabb, a klímánkon az egyik legkorábban felhasználható és legnagyobb tömegben előállított, fehérjében gazdag, hidegtűrő zöldségnövénye. A Magyar Mezőgazdaság összefoglalója szerint Magyarországon az előző évtizedben 20-22 ezer hektár körül alakult a zöldborsó termőterülete, ami a 2020-as években lecsökkent 11-13 ezer hektárra. A tavalyi drasztikus területcsökkenés után a zöldborsó termesztése idén ismét emelkedő pályára került, de ez a megnövekedett terület továbbra sem éri el a korábbi évek átlagát.
A zöldborsó visszaszorulásának oka, hogy termesztése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen
változása miatt.
Az idei szezonban az elhúzódó, hűvös tavaszi időjárás miatt egyelőre rejtve maradnak a bajok.
Az előrejelzések szerint közepes termésátlagú szezon várható, de a megszokotthoz képest mindenképpen késni fog az érés és a betakarítás.
A növény lassabban fejlődik, nehéz megmondani, hogy mekkora problémával állunk szemben. A hűvös időjárás ellenére helyenként erős levéltetű-fertőzés tapasztalható, ami vírusvektor szerepe miatt tetemes termésveszteséget okozhat, de a növény fejlettségi állapotának elmaradása miatt ez egyelőre nem okoz látható gondot. Sok termelő ezzel párhuzamosan elmaradt a megkívánt növényvédelmi kezelésekkel – mondta a lapnak Fröhlich András, a Seedplus Kft. ügyvezető igazgatója.
A Formula GP Kft. a tavalyihoz hasonlóan 460 hektáron termeszt zöldborsót Hajdúböszörmény határában. Máté András termelési vezető szerint az idei év hideg és csapadékos márciusi időjárása miatt a vetés kezdete eltolódott egészen április végéig. Volt olyan időszak, amikor 12 napon keresztül nem tudtak munkagéppel a földre menni, ezért kimaradtak betervezett vetési szakaszok.
A vizes talajon nem sikerült tökéletesen a magágykészítés sem, ezért az idén a kelés sem százszázalékos, az éjszakai hideg időjárás miatt pedig vontatott a növény növekedése. A betakarítás kezdeti időpontja emiatt várhatóan csúszni fog, és lyukas időszakok is lehetnek közben. A hideg idő ellenére a levéltetvek itt is megjelentek, de komolyabb problémát még nem okoztak.
Alapesetben a zöldborsó vetése a kisebb hőigényű kifejtő borsó típussal kezdődik februárban, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 4-5 Celsius-fokot, majd a velő típusúval folytatódik, amikor a talaj 7-8 fokra melegedik. A folyamatos betakaríthatóság érdekében szakaszosan vetnek, összesen 3-5 alkalommal, hektáronként átlagosan 150-300 kilogramm vetőmag kijuttatásával.
A február–április közepe között vetett borsó gépi betakarítása május vége és július közepe között esedékes. A zöldborsó közepes vízigényű növény, az öntözés mennyiségét a természetes csapadékellátottság és a hőmérséklet határozza meg.
A termékpálya stabilitását elősegítheti, hogy a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte gyártási kapacitásait.
A fagyasztott és a konzervzöldborsó aránya jelenleg 50-50 százalék körüli, ám a fagyasztott termékek súlya egyre nő, míg a konzervé csökken.
Lehet még vásárlói kapacitás a rendszerben, hiszen a magyarok átlagos zöldborsófogyasztása évente 0,9 kiló fejenként, ami jóval elmarad a franciák 2 és a britek 3 kilós éves átlagához képest.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.