BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy 400 lelket számláló, kicsiny magyar faluban készítik a világ egyik legjobb sajtját

Idén 46 országból 5244 sajt versengett a World Cheese Awards-on a világ legjobbjának járó elismerésért. A svájci Bernben, november 15-én rendezett rangos eseményen hatalmas magyar siker született. A versenyen 19 hazai sajt nyert érmet.

A több ezer sajt értékeléséhez és a világbajnok kiválasztásához az Egyesült Királyság Finom Élelmiszeripari Céhe (Guild of Fine Food) évről évre a világ minden tájáról toborozza a sajtszakértőket. Idén 265 zsűritag két- vagy háromfős csapatokban dolgozott, és vakon kóstolták meg a beküldött 5244 mintát - számolt be róla a Food&Wine magazin.

Idén 46 országból 5244 sajt versengett a World Cheese Awards-on a világ legjobbjának járó elismerésért. Fotó: AFP / Fotó: MICHAEL DEFREITAS
Idén 46 országból 5244 sajt versengett a World Cheese Awards-on a világ legjobbjának járó elismerésért. Fotó: AFP / Fotó: MICHAEL DEFREITAS

Svájci lett az év legjobb sajtja

A bírálók a sajt héját/kérgét és általában a megjelenését, színét, textúráját, állagát és mindenekelőtt az ízét vizsgálják. Ez alapján az év sajtjának a Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial-t választották, amelyet a svájci Hinterfultigen településen működő sajtműhely, a Bergkäserei Vorderfultigen sajtüzem 18 hónapig érlelt. 

A Gruyère (ejtsd grüjer) egy sárga színű, tehéntejből készülő félkemény sajt. 2001 óta eredetvédett svájci sajtfajta. Karaktere, sós íze attól függ, mennyi ideig érlelték. A fiatalabb (5 hónap) fajták kicsit diósabb jellegűek, az idősebb (akár 1 év) Gruyère sajtok összetettebb ízűek. 

A magyar sajtkészítők ismét bizonyították szakértelmüket

Versenyen a hazai sajtkészítők összesen 19 érmet szereztek. Az aranyérmet nyert sajtok között találjuk a mindössze 400 lelket számláló Mónosbélen készülő, hat hónapig érlelt bükki hegyvidéki tehénsajtot is, amelyet Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa gyárt.

A World Cheese Awards hazai díjazott sajtjai:

Arany minősítés

  • Bükkisajt Sándor Tamás Sajtmanufaktúra – Bükki hegyvidéki tehénsajt 6 hónapos érlelésű
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
  • Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajt

Ezüst minősítés

  • Újlaki Major – Érlelt Juhsajt
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
  • Aradi Sajt – Kipatéi Delight
  • Bodor Enikő, Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt – Kupac
  • Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény 21 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Tanya Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Halda Sajt – Trappista
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 12 hónapos érlelésű
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 6 hónapos érlelésű

Bronz minősítés

  • Bömbi Tejtermékek – Bömbi félkemény érlelt sajt
  • Kincses Sajtműhely – Camembert
  • Aradi Sajt – Öreghegyi Kemény
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék
  • Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese

További részletek az Origo oldalán olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.