Világgazdaság

Csepeli Szabadkikötőnél uniós fejlesztéseket adtak át

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter ünnepélyesen átadta a Csepeli Szabadkikötőt érintő, közelmúltban lezárult uniós fejlesztéseket.

A Csepeli Szabadkikötőt a Duna 15 legjelentősebb nemzetközi kikötője között tartják számon. Tudatos fejlesztése a térség meghatározó logisztikai központjává teheti. Ez nemcsak Csepel és Budapest, hanem országunk alapvető érdeke is – hangzott el Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes köszöntőjében.

Az éppen 80 évvel ezelőtt, 1928. október 20-án felavatott csepeli Magyar Királyi Budapesti Vámmentes Kikötő jogutódjánál a Nemzeti Fejlesztési Terv több mint 3 milliárd forintos támogatásával zajló logisztikai és környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű beruházásnak köszönhetően a térség egyik legkorszerűbb folyami kikötőjével büszkélkedhet a magyar főváros. A 2007 augusztusában elkezdett és a közelmúltban befejezett fejlesztések elsősorban az intermodalitást szolgálták, vagyis a különböző szállítási módozatok összekapcsolását – ez kiemelt fejlesztési területe a 2007–2013-as Új Magyarország Fejlesztési Tervnek is.

Ennek megfelelően a sikeres pályázat részeként, mintegy 1,5 milliárd forintos támogatással úgynevezett RO-RO-kikötő épült, amely alkalmas a hajón érkező tehergépjárművek fogadására, annak érdekében, hogy e járművek közúton, vagy például vasúti kocsikon (RO-LA-szerelvényeken) folytathassák útjukat. A beruházás így jelentős mértékben hozzájárulhat Magyarország, Ausztria és Németország közútjainak tehermentesítéséhez és a környezetterhelés csökkentéséhez. A beruházáshoz kapcsolódó mintegy 1,5 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló egyéb fejlesztések ugyancsak a csepeli szabadkikötő kapacitásnövelését szolgálták. Mindezek a beruházások egyidejűleg több hajó gyorsabb és színvonalasabb kikötői kiszolgálását és a közforgalmú kikötői szolgáltatások körének bővítését teszik lehetővé Csepelen.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Csepeli Szabadkikötőben megvalósuló projekt a hazánkon áthaladó nemzetközi áruszállítás logisztikai kiszolgálását, de a hazai termékek olcsóbb piacra jutását is jelentősen előre mozdítják. Budapest városvezetése nevében megköszönte, hogy a mostani beruházással a logisztikai és környezetvédelmi feltételeket egyidejűleg fejlesztették. A beruházás eredményeképpen az Unió által – környezetvédelmi és társadalmi munkamegosztás szempontjából – egyaránt preferált szállítási rendszerek a Csepeli Szabadkikötőben is alkalmazhatóak lesznek.

csepeli szabadkikötő uniós fejlesztés