Világgazdaság

Orbán: veszélyesek és hátrányosak nekünk az EU eddigi válságkezelő lépései

Veszélyesnek és hátrányosnak nevezte a közép-keleti tagállamok számára az Európai Unió eddigi válságkezelő lépéseit a Fidesz elnöke.

A Fidesz elnöke szerint az egyik probléma, hogy közép-európai bankok kiszáradnak, nem jutnak euróhoz, másrészt pedig az gazdagabb tagállamai protekcionista irányba fordulnak, és az ipari termelést is megpróbálják saját államhatáraikon belül tartani, így hiába versenyképes egynémely közép-európai ország, az itt lévő beruházások mégis elakadnak, és újak nem érkeznek.

Orbán Viktor, - aki az Európai Néppárt alelnöke is - azt mondta, hogy az Európai Néppárt miniszterelnökeinek következő csúcstalálkozóján Közép-Európának egységesen kell fellépnie ebben az ügyben. Mint mondta, reményei szerint erről meg tud állapodni a cseh miniszterelnökkel is, akivel szintén pénteken tárgyal Prágában.

A pártelnök közölte: hitet kell tenni amellett, hogy az Európai Unió nyitott gazdasággal rendelkező államok társulása, és minden problémát együtt kell megoldani, beleértve a mostani válságot is. "Szeretnénk folytatni ezt a politikát, azonban ha ezen változtat Nyugat-Európa, akkor természetesen Közép-Európa sem teheti meg, hogy ne adja meg saját önérdekű válaszát erre a helyzetre. Ezt szeretnénk elkerülni, de a döntés a nyugat-európaiak kezében van, változtatniuk kell válságkezelési politikájukon" - jelentette ki.

A Fidesz elnöke szerint ugyanis ma az a helyzet, hogy az euróövezethez nem tartozó államok, például Magyarország és Lengyelország, nem jutnak euróhoz, mert az eurózónában működő anyabankok - arra hivatkozva, hogy válság van - nem adnak elegendő forrást az itt lévő leánybankoknak.

Orbán ezt nem tartja elfogadhatónak, hiszen - mint mondta - azért adta el Magyarország pénzügyi rendszere tekintélyes részét a nyugatiaknak, mert ők vállalták, hogy finanszírozni fogják a magyar gazdaság hiteligényét. "Most felmondták ezt a megállapodást, hiszen nem adnak pénzt. Mindegy, mire hivatkoznak, a lényeg az, hogy nem érkezik Magyarországra megfelelő mennyiségű euró" - tette hozzá.

Olvassa tovább a beszámolót a második oldalon!

A Fidesz elnöke szerint a másik probléma az, hogy az Európai Központi Bank nem hajlandó az euróövezethez tartozó államok bankjaival azonos feltételek mellett eurót biztosítani olyan bankoknak, mint például az OTP, amelynek központja Magyarországon van.

"Ha tehát kiszárítják a közép-európai bankrendszert, mert nem jutunk euróhoz, és egyúttal érvénybe lép a protekcionista iparpolitika, az Közép-Európa számára súlyos megpróbáltatást jelent majd" - mondta a pártelnök, aki szerint Közép-Európának euróra van szüksége, mert ellenkező esetben folytatódni fog a pénzügyi és devizaválság.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor csatlakozhat az eurózónához, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: a mostani magyar kormány működése alatt semmiképpen, mert a kabinet alkalmatlan arra, hogy megteremtse a bizalmat az euró bevezetéséhez. Szerinte ezért a kormányváltás és az euró bevezetése két szorosan összekapcsolódó dolog.

"Magyarország és az euró közeledése egy rossz leányregényhez hasonlít: egyszer már majdnem házasságot kötöttünk, aztán szétváltak útjaink, és csak a Jóisten tudja, hogy mikor találkozunk a jövőben" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az eredetileg péntek délutánra tervezett országértékelő beszédét érdemes volt-e elhalasztani nemzetközi tárgyalások miatt, Orbán Viktor azt mondta, "persze", hiszen az évértékelőt bármikor meg lehet tartani.

Arra a felvetésre, hogy a sajtóban megjelent információk szerint "kapóra jöttek" a találkozók, mert még nincs mit értékelni Gyurcsány Ferenc bejelentésein, a Fidesz elnöke azt mondta, "dehogynem", hiszen a parlamentben bemutatott megszorító csomag a reménytelenség csomagja.

Szerinte a csomag azért reménytelen, mert egyrészt egy már kudarcot vallott politikát akar újra felmelegíteni, másrészt reménytelen helyzetbe hozza a munkából élő, gyermekeket nevelő családokat.

Egy reménytelen politika folytatására tett kísérlet a mostani, ezért nincs olyan eleme, amivel értelmesen lehetne vitatkozni, ugyanis nem egy-egy részletével van baj, hanem úgy ahogy van, az egész rossz - jelentette ki.

donald tüsk Gordon Brown intézkedés Orbán Viktor Közép-Kelet Európa Panasonic South-East Europe Kft. reformszövetség Brüsszel Békesi László válság euNGTT