Világgazdaság

Az államadósság szorításában Magyarország

A magyar gazdaságpolitika előtt három kihívás áll: további költségvetési kiigazításokat kell foganatosítani, el kell érni egy 4 százalék körüli növekedési ütemet, valamint e célokat hitelesen képviselő személyiségeket kell az ország élére állítani.

Így fogalmazott Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója kedden délelőtt, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) fórumán. Emlékeztetett: hazánk növekedési üteme 2001-ig 4-4,5 százalék körül alakult, azóta azonban 2 százalék körüli ütemre csökkent. A jelenlegi dinamika mellett tehát Magyarország soha nem zárkózhat fel a régi EU-tagországokhoz.

Hamecz István leszögezte: a jelenlegi kamatfelár az államadósság mértékéből fakad, rövid távon pedig nem lehet e felár jelentős csökkenésére számítani. Az IMF-megállapodással kapcsolatosan Hamecz István úgy fogalmazott: az összesen 20 milliárd euró hitelcsomag rövid-távon ugyan valóban javított az államháztartás helyzetén, hosszabb távon azonban csak annyit érhetünk el általa, hogy a GDP-arányos államadósság 2018-ra nem a 100 százaléka, csupán a bruttó hazai termék 90 százaléka lesz.

A mostani adósság-dinamika mellett a jelenlegi 6 százalékos reálkamat néhány éven belül akár 15 százalékra is nőhet, így komolyan felvetődik annak a lehetősége, hogy hazánk idővel megközelíti a 120 százalékos GDP-arányos adósság-mértéket, ami már az államcsőd veszélyét vetíti előre – fogalmazott a fórumon Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint az adó-oldalon ezer milliárd forintos, a költségvetés kiadási oldalán pedig 1300 milliárd forintos kiigazításra van szükség.

Leszögezte: az adósság-dinamikát a következő 1-1,5 évben nem lehet megfordítani, ezért borítékolható, hogy 2010 végéig hazánk biztosan nem teheti be a lábát az ERM2-be. A magyar gazdasági 4-5 százalék is lehet az idén, miközben a térségi országok csupán 2 százalékos visszaeséssel szembesülnek. Mindebből az következik, hogy a kínálati oldallal valamit kezdeni kell, vagyis át kell alakítani a foglalkoztatási szerkezetet, és létre kell hozni a Fidesz által sokszor emlegetett egy millió új munkahelyet. A megbukott magyar állami rendszereket újra kell építeni, át kell alakítani az ártámogatásokat és csökkenteni kell az adóéket – sorolta a feladatokat Heim Péter, aki szerint a multi-vállalatoknál a következő években még „hiánycikk” lesz a tőke, ezért nem lehet hatalmas befektetésekre számítani.

Tagadhatatlan, hogy a magyar gazdaság beteg, ám jelenleg Európa valamennyi felzárkózó országa komoly kihívásokkal szembesül – mutatott rá a tanácskozáson Vértes András, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója. Leszögezte: a recesszió, a destabilizálódás és a külföldi forrásbevonás megnehezülése mellett a válságnak lehetnek előnyei is, a mostani krízis ugyanis kibillenti a gazdaságot eddig pályájáról.

Vértes András szerint igenis van lehetőség egy azonnali ERM2-csatlakozásra és egy hiteles euró-menetrend megfogalmazására, ám mindenképpen szükség van az adókulcsok és az állami kiadások csökkentésére is. Több ezer milliárd forintos tételekről felesleges beszélni, hiszen ekkora kiigazításokat nem lehet megvalósítani, ám valóban jelentős kiadás-csökkentéseket kell foganatosítani – fogalmazott a szakember, aki a hosszabb átfutású reformok elindítását és az EU-források hatékonyabb becsatornázását is célul tűzte ki.

vértesGeneral Motors hamecz vona gábor IMF államadósság Raiffeisen Nike Retail B.V. Magyarországi Fióktelepe adósság Vlagyimir Putyin heim reformszövetség Veres János MGYOSZ válság költségvetés