Világgazdaság

Orbán: elkerülhetetlenné válhat a minimálbér megadóztatása

Orbán Viktor szerint a minimálbér megadóztatása elkerülhetetlenné válik, ha most nem történik gazdaságpolitikai változás. A Fidesz elnöke a TV2-nek adott szerdai interjújában arról is beszélt, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat, és az értékalapú ingatlanadót sem vezetnék be.

"Ma még van olyan gazdaságpolitika, amivel a adóztatása elkerülhető, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor előfordulhat, sőt megjósolható, hogy ez nem lesz elkerülhető" - mondta a pártelnök. Hozzátette: a kormánynak most kell megtennie bizonyos lépéseket, hogy a következő kormánynak ne kelljen ilyen intézkedéseket hozni - írja az inforadio.hu az MTI alapján.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat. Felidézte, hogy ő maga ugyan a bevezetését nem támogatta, a 2002-es kampányban Medgyessy Péterrel szemben azt az álláspontot képviselte, hogy inkább a szokásos rendjébe kellene beépíteni a nagyobb emelést. Ugyanakkor szerinte ha már a szocialista párt megkapta ehhez a választópolgárok bizalmát, és most már ez a rendszer, akkor azt javasolja, "ha nem muszáj", akkor ehhez ne nyúljanak hozzá. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy ne kelljen elvenni" - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a béreinek és a nyugdíjaknak az értékét mindenáron meg kell őrizni. A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy az ingatlanadó "esküdt ellensége", szerinte az értékalapú ingatlanadó Magyarországon még legalább egy évtizedig nem alkalmas eszköz arra, hogy a gazdaságpolitika részévé tegyék. Mint mondta, a Kádár-rendszerben, amikor nem lehetett az embereknek két ingatlanuk, családok tették fel az életüket arra, hogy jó nagy házat építsenek, sokszor ésszerűtlenül nagyot. Ezeket a házakat utóbb, egy demokráciában megadóztatni azt jelenti, hogy nem értjük az élet valóságos természetét - hangsúlyozta.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV OTP Alapkezelő Zrt. PSZÁF Heim Péter ORFK Hamecz István A szerkesztő ajánlja ÁNTSZ IMF Orbán Viktor 13. havi nyugdíj ingatlanadóRepülés Gyurcsány Ferenc Simor András Panasonic South-East Europe Kft. Róna Péter A munka világa Milo Djukanovic Zöld ügyek George W. Bush Barack Obama minimálbér