Világgazdaság

A régiós válság elhúzódására számítanak az osztrákok

A törlesztő részletek elmaradásával és a pénzügyi/gazdasági válság elhúzódására számít a Kelet- Közép Európában legaktívabb két osztrák bank vezérigazgatója. Az Erste és a Raiffeisen bank a következő hetekben teszik közzé első negyedéves számaikat, elemzők szerint a két bank kénytelen növelni a céltartalékaikat, hogy fedezni tudják hiteleseik bedőlését.

 Herbert Stepic, a Raiffeisen International Bank-holding vezérigazgatója, valamint Andreas Treichl Erste Bank vezér is úgy nyilatkozott, hogy bankjaik kénytelenek megnövelni a tartalékképzésre szánt összegeket, mivel „Kelet Európában egyre nagyobb mértékben várható a visszafizetést nem teljesítők (NPL) aránya a banki eredményekben”.

Stepic szerint a válság legalább 2011-ig eltarthat a régióban, ahol az osztrák bankoknak 280 milliárd dolláros kitettségük van, ez az összeg az osztrák bruttó össztermék mintegy 70 százalékának felel meg. Stepic szerint a régiós nehézségek rávilágítanak arra, hogy Európában súlyosabb a gazdasági visszaesés mértéke, mint a tengerentúlon.

A bankvezérek szerint ugyanakkor hitelintézeteik megfelelően tőkésítettek ahhoz, hogy fedezni tudják a válság miatt megnövekedett veszteségeiket. Stepic és Treichl szerint a befektetőknek különbséget kellene tenniük a kelet európai országok között, ahol az osztrák bankoknak is a biztonságosabb piacokon van jelentősebb kitettségük - ilyen a cseh és a szlovák piac ahol 93 milliárd dolláros az osztrákok jelenléte - míg Ukrajnában csupán 14 milliárd.

Mindkét bank ugyanakkor kénytelen a céltartalékait növelni ahhoz, hogy fedezni tudja hitelesek bedőléseit. Az Erste vezére szerint a bank a piacon várt számokat fogja jelenti. A Raiffeisen elsőként, három hét múlva teszi közzé negyedéves számait.

Richter Gedeon Nyrt. Egészségbiztosítás Autók Tavaszi ülésszak - Vita BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak Rendőrségi ügyek - Tüntetések turizmus Erste Herbert Stepic Vállalati jelentések Raiffeisen forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek autó A KSH jelenti repülés Részvénypiacok Telebit fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek régiós válságPénzügyi és gazdasági válság KKV aloldal IMF-megállapodás utazás Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió biztosítás Tudomány - Kultúra BÉT Képviselői költségtérítés Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag MÁV Andreas Treichl infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek