Világgazdaság

Nincs csődhelyzetben és nem is megy csődbe a Zsolnay Porcelánmanufaktúra

Nincs csődhelyzetben és nem is megy csődbe a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., de nagy szüksége lenne egy kisebbségi tulajdonosra Péterné Marosy Katalin vezérigazgató szerint.

A cég vezetője az MTI-nek azt mondta, belátható időn belül nem kerülnek olyan helyzetbe, amely a gyár működését veszélyeztetné. - A külső tőkebevonás elmaradása esetén az a veszély állhat fenn, hogy nem tudunk új lendületet venni, és csak a jelenlegi szinten, rendkívül visszafogott módon dolgozhatunk tovább - fogalmazott. Péterné Marosy Katalin hangsúlyozta: a vállalat stabilan áll.

Tavaly 1 milliárd 54 millió forint árbevétel mellett üzemi szinten 10 millió forintos nyereséggel zárt, ami több veszteséges év után nagy eredménynek értékelhető. Elárulta ugyanakkor, hogy a gazdasági válság hatásaként az idén már ismét veszteséggel számolnak, amely elérheti a 2007. évi 140 millió forintot is. A pécsi közgyűlés idén márciusban döntött az városi tulajdonú vállalat kisebbségi, 49 százalékos részének eladásáról és a menedzsmentjogok átadásáról. Az indoklás szerint az értékesítésre a cég modernizálása, a működés ésszerűsítése, tevékenységének fenntartása érdekében, továbbá azért van szükség, mert az Európa Kultúra Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a Zsolnay kulturális negyed a gyár területén valósul meg, a gyártósorok költözéséhez viszont önerőből sem a város, sem a társaság nem tud tőkét biztosítani.

Az értékesítésre kiírt pályázatra a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. és a máltai TECLIMA Kft. jelentkezett, de mindkettő visszalépett. Az előbbi 800 millió forintot kínált, de a többségi tulajdonos vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. "érdekeit védő", a menedzsmentjogokat korlátozó szindikátusi szerződést nem tudta elfogadni. A már győztesként kikiáltott és a részvényekért 698 millió forintot ígérő TECLIMA a jobboldali ellenzék támogatásának hiányára hivatkozva gondolta meg magát. Varga Péter, a Pécs Holding vezérigazgatója április elején, a TECLIMA döntését követően az MTI-nek azt mondta: "a tőke a békés, nyugodt körülményeket kedveli" a Zsolnay tervezett értékesítésének a közelgő pécsi polgármester-választás sem használt. A kisebbségi tulajdon eladásához nagy szükség lett volna, mert egy új eljárás legalább 3-4 hónapot vesz igénybe, a veszteséges működés sokáig már nem tartható fenn. A Zsolnay 2006-ban, másfél milliárdos hitelállományával együtt az ÁPV Zrt.-től térítésmentesen került a városi önkormányzat tulajdonába. A társaság - a tavalyit leszámítva - az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt, az ellehetetlenülés veszélyeztette.

A város tavaly előbb 717 millió, később pedig 500 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, amikor a Pécs Holding Zrt.-be apportálta a cég részvényeit, s 860 millió forintért mintegy 31 ezer négyzetméteres területet is megvásárolt a vállalattól, mivel az EKF-program egyik kulcsberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed a tervek szerint a gyártelepen valósul meg. Péterné Marosy Katalin elmondta, hogy a költözés a napokban megkezdődött és júliusig tart. A gipszmintákat, formákat már korábban elszállították, most muzeológusokkal együtt veszik számba, és katalogizálják a még művészeti értékkel bíró tárgyakat, amelyek között 100-150 évesek is akadnak. Ezt követi a gépek szétszerelése, szállítása, majd összerakása az új helyszínen.

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) turizmus A szerkesztő ajánlja IMF Citigroup csőd Ficsor Ádám Zsolnay Simor András Toyota MSZP-ügyek Wall Street utazás árbevételBajnai-csomag Samsung Mol Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag Danubius Hotels Nyrt. Oszkó Péter