Világgazdaság

Magyar gazdák tüntetnek Brüsszelben

A magyar gazdálkodók képviselői is ott lesznek június 22-én Luxemburgban, az európai gazdák tüntetésén, amelyen az Európai Unió tejpiaci reformjának korrekciójáért demonstrálnak

"A tejesgazdák elégtelennek ítélik azt a tejpiaci korrekciót, amit a bizottság jóváhagyott a múlt év végén, illetve ez év elején. További lépéseket sürgetnek, hogy megszűnjön a kínálati piac, és helyreálljon az egyensúly a tejiparban" - mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke.

Istvánfalvi Miklós jelezte: eddig nem sikerült érvényesíteni azt a magyar javaslatot, miszerint az intervenciós árakat tovább kellene növelni, és a direkt támogatásokat is meg kellene emelni 50 százalékkal. Szükségesnek tartják az exporttámogatások hatókörének bővítését, valamint a jelenlegi kvótaszint befagyasztását is.

Ezt az elképzelést az unió agrárminisztereinek értekezlete még napirendre sem volt hajlandó venni annak ellenére, hogy a magyar javaslatot több ország is támogatta - jegyezte meg az alelnök.

A Tej Terméktanács vezetője jelezte: a magyar gazdálkodók képviselői ott lesznek a szlovák tejes gazdák demonstrációján is Pozsonyban, csütörtökön.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság tej tejtermelők Audi Hungaria Motor Kft. Cégjog demonstráció forintárfolyam General Motors Európai Parlament mezőgazdaság szubvenció MSZP-ügyek Élelmiszerpiac PwC Magna Opel Állami Számvevőszék Bajnai Gordon kormányfő lett Barack Obama bajnai-csomag Oszkó Péter