Világgazdaság

Túlságosan negatív cikkek jelennek meg a sajtóban! Súlyosbítja a média a helyzetet?

Külföldi lapokat olyan vádak értek, hogy nem adtak elégséges figyelmeztetést a válságról és súlyosbították is azt oly módon, hogy túlságosan sok negatív cikket közöltek.

A nemzetközi gazdasági válság jelentős kihívást támasztott az olyan minőségi újságokkal szemben, mint a Financial Times és a The New York Times - írja szerdai számában a Helsingin Sanomat, (HS) a Nemzetközi Sajtó Intézet finn fővárosban e héten tartott értekezletével kapcsolatban.

A lapokat olyan vádak érték, hogy nem adtak elégséges figyelmeztetést a válságról és súlyosbították is azt oly módon, hogy túlságosan sok negatív cikket közöltek. A konferencia - a HS által meg nem nevezett - magyar résztvevője felszólította Gillian Tettet, a Financial Times helyettes főszerkesztőjét, hogy tanúsítsanak felelősségteljes újságírást.

Amikor ugyanis Izland a csőd szélére került, a Financial Times azt jósolta, hogy vélhetően Magyarország lesz a sorban a következő. A cikkek negatív hatással voltak Magyarország pozíciójára a pénzpiacokon és a Magyarországra beáramló külföldi befektetésekre. "Aknamezőn haladunk át és a tökéletlen információk világában élünk" - idézte Tet válaszát a finn lap.

"Mindazonáltal igyekeztünk a legjobbat megtenni. Állandóan arról vitázunk, hogyan tudósítsunk az eseményekről és felelősségteljes módon igyekszünk eljárni" - védekezett a Financial Times helyettes főszerkesztője. Véleménye szerint a lap felelőssége, hogy figyelmeztesse a befektetőket.

elemzések - Gazdaság és Pénzügy PSZÁF Aegon Biztosító Bajnai Gordon gazdasági válságSimor András Lehmann Brothers európai parlamenti választás Financial Times Felmérések Magyarország Hitelek: lakás autó Európai Parlament MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Timothy Geithner Vaskerék Piacbefolyásoló adatok bajnai-csomag