Világgazdaság

Hallgassa meg az "agy zenéjét" – Videó

Dan Lloyd, a connecticuti Trinity College munkatársa olyan szoftvert alkotott, amelynek segítségével az agytevékenység zenévé alakítható.

Az eljáráshoz a professzor a funkcionális MRI segítségével készített felvételeket használta fel. Ez a technológia megmutatja, az agy mely területe aktív éppen és ez az aktivitás mennyire erős.

Lloyd olyan szoftvert készítette, amely minden agyterülethez egy hangot rendel, amelynek erőssége az agyi aktivitásénak megfelelő. Így a felvételek hangsorokká, egyfajta zenévé alakíthatóak – írja a NewScientist.

Amikor a tudós a saját agyáról készített felvételeket alakította zenévé, megállapította, hogy a hangok alapján kimutatható, mikor pihen az agy és mikor dolgozik. Ezután demenciában és skizofréniában szenvedő betegek agytevékenységét vette össze egészséges emberekéivel.

A zenévé változtatott MRI felvételekről könnyen észrevehető, hogy a rendellenességgel élő emberek agya sokkal hektikusabban vált a nyugodt és az aktív periódusok között, mint az egészséges emberekéi.

A University of New Mexico szakértője szerint ugyan a skizofrén betegek agyáról készült MRI-k eredeti formájukban is mutatják az eltéréseket, a zenei "feldolgozás" a képeken nem látható variációkat, "háttérzajokat" is kiemel. Szintén hasznosnak tartja a zenés módszert a montreali McGill University oktatója, aki szerint a hangok olyan mintákra terelhetik az orvosok figyelmét, amelyeket a vizuális megjelenítéskor nem feltétlenül vesznek észre.

A zenévé alakított MRI felvételeket megnézheti és hallgathatja itt

IKEA BÉT - Napi események szoftverMagyar Bankszövetség Pénzügyi és gazdasági válság videó skizofrénia kutatás OTP Allianz Biztosító turizmus A szerkesztő ajánlja NFÜ MRI agy Bencsik János zuschlag jános Csúcstalálkozók Cashline Kft oktatás Spar A szociális és adórendszer átalakítása herényi károly MSZP-ügyek Egyesült Nemzetek Szervezete G20 utazás Opel Sólyom László Európai Unió Talmácsi Gábor biztosítás ERSTE AG Barack Obama Egészségügy - Gyógyítás tömegközlekedés