Világgazdaság

Kitessékelhetik a Molt a gazdag orosz olajmezőről

Az érintett ZMB mező felel a Molé, a másik felé kapcsán van némi bizonytalanság.

A Mol nyugat-szibériai vegyes vállalata, a ZMB másik fele a magántulajdonú Russznyeftyé, ám azt egy áprilisi bírósági döntés arra kötelezte, hogy adja át pakettjét az állami tulajdonú Rosznyeftynek - írja az orosz Kommerszant című lap. A Rosznyefty ugyanakkor a Mol májusi tájékoztatása szerint nem hajlandó beruházni a ZMB mezőbe, amíg a helyzet nem rendezıdik, a kitúrt Russznyefty pedig már költ annak fejlesztésre, részben ez a bizonytalanság állhat a ZMB mező termeléscsökkenése mögött - írja elemzésében a Cashline.hu.

A ZMB tavaly napi 19,9 ezer hordó nyersolajat termelt, ebből a Molra napi 10 ezer hordónyi esett. Ez az érték a teljes (INA nélküli) olajtermelése ötödét jelenti, vagyis komoly tétel.

A mostani hír szerint az orosz hatóságok azért indítottak vizsgálatot a mező ügyében, mivel az ott felhozott gáz 95 százalékát nem hasznosítják, holott erre törvény kötelezi a vegyes vállalatot. Ez remek ürügy lehet arra, hogy adott esetben a TNK-BP történethez hasonlóan kitessékeljék a külföldi szereplőt egy már meglévő projektből. A Vedomosztyi arról is beszámol, hogy az illetékes orosz hatóság, a Rosznyedr hat hónapot adott a kísérőgáz hasznosítására. de a ZMB képviselője szerint ennyi idő nem elég egy gázprogram indítására. Csak abban bízik, hogy a kísérőgázt, mint 2007. előtt is, elszállítják egy gázüzembe, a Juganszknyeftyegaz vezetékén. Ám 2007. óta a Juganszk nem fogadja a gázt, műszaki okokra hivatkozva.  

Ha a Mol elesne az oroszországi olajtól, a hiányzó mennyiséget pótolhatná az Adria olajvezetéken, igaz, drágábban. Ugyanakkor az orosz fellépés akár felvásárlási spekulációt is kirobbanthat a Mollal kapcsolatban.

Bankmentő csomag BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Russznyefty Nemzetközi konfliktusok olajtermelés Garantiqa Bajnai Gordon OTP K&H Bank Zrt. vona gábor Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja Értékpapír-elemzés ÁNTSZ Vállalati jelentések Dávid Ibolya influenza Elemzői vélemények Hitelek: lakás Cashline Kft General Motors Gyurcsány Ferenc autó Motorola Magyarország Kommunikációs Kft. RTL Klub VPOP A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A Madoff-csalás Élelmiszerpiac Veres János Zöld ügyek KKV aloldal IMF-megállapodás Szili Katalin Opel Mol Európai Unió Vaskerék ERSTE AG Nestlé Hungária Kft. Bajnai Gordon kormányfő lett Állami Autópálya Kezelő Zrt. Barack Obama Guy Verhofstadt Oszkó Péter tömegközlekedés Környezettudatos életmód