Világgazdaság

Több marad a borítékban, de hogyan? Adótanács!

Kétszázezer forinttal, évi 1,7 millióról 1,9 millióra emelkedett a személyi jövedelemadó (szja) alsó, 18 százalékos kulcsának sávhatára július 1-jétől.

Mivel a módosítás visszamenőleges hatályú, a munkáltatóknak a második fél évben van néhány nem megszokott feladatuk az adóelőlegek levonása és elszámolása terén.

Miközben maguk az adómértékek – a 18 és a 36 százalék – nem módosultak, az ez év egészére vonatkozó – az összevont adóalap adójának meghatározására szolgáló – adótábla alsó sávhatára 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedett.

Összességében a munkáltatóknak, a bérkifizetőknek az új adótáblát a 2009-es év június 30-át követő időszakára kifizetett, nem önálló tevékenységből származó bevételek adóelőlegének a meghatározásakor kell figyelembe venniük. Erre jellemző módon első alkalommal az augusztusban kifizetett július havi bér esetében kerül sor.

A kifizető – ha a magánszemély nyilatkozata alapján a göngyölítéses módszerrel számítja ki a bér adóját – a 2009. június 30-át követő időszakban juttatott bevétel esetében a várható számított adót a magasabb sávhatár szerint határozza meg.

Az ez év második felében kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás után fizetendő adóelőleget szintén az új adótábla szerint kell megállapítani – mutat rá az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatója.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek