Világgazdaság

Bajnainak nem tudnak olyat mondani, hogy vállalja a vereséget

Török Gábor a Vision Politics igazgatója és Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója egyaránt úgy véli: a jelenlegi miniszterelnök és más szocialista politikusok számára is egyaránt előnytelen lenne a várhatóan szocialista vereséget hozó választások előtt elvállalni a kormányfőjelöltséget.

Míg az MSZP a Bajnai-kormány megalakulásakor inkább távolodni próbált a miniszterelnöktől, jelenleg közeledik hozzá, megadva az esélyt arra, hogy a kormányfő vállalja a miniszterelnök-jelöltséget - mutatott rá Török Gábor az Inforádió Aréna című műsorában.

Az MSZP-ben az elmúlt hónapokban kapkodás kezdődött, mintha azt gondolnák: az utolsó esélyük a választásokon az, hogy a kabinet jobb teljesítményt nyújt a várnál. Török Gábor szerint a párt most ismét megspórolja a belső ideológiai vitákat. Bajnai Gordon számára azonban valószínűleg nem tudnak olyat ajánlani, amiért vállalná a vesztes küzdelmet.

Giró-Szász András szerint a jelöltállítás kapcsán az MSZP az elmúlt évtized csapdájában vergődik, amikor is a fiatal politikusok vagy nem kaptak lehetőséget a párton belül, vagy igazodniuk kellett az idősebbek által képviselt politikához. A tehetségesek most nem vállalnák el ezt a pozíciót, hiszen ezzel saját politikai karrierjüket kockáztatják.

Török Gábor szerint, ha az MSZP miniszterelnök-jelölt nélkül vágna neki a választásnak, az olyan lenne, mint ha feltartott kézzel menne a csatába. A párt részéről őrültség lenne, ha azért nem tudna részt venni a kormányfőjelölti vitában, mert nincs jelöltje, csak listavezetője, mint ahogy azt több vezető szocialista politikus javasolta az elmúlt időszakban.

Szavai szerint egy ilyen forgatókönyvvel a kisebb pártok, például az MDF támogatását növelnék, ha a párt Bokros Lajos személyében képes jelöltet állítani.

Giró-Szász András is úgy látja, hogy már minden politikai erő "beárazta" a 2010-es választásokat, azaz eldőltnek látja annak kimenetelét, emiatt a törésvonalat nem a pártok között, hanem a pártokon belül éleződnek.

Ez alól egyedül a Fideszt látja kivételnek, szavai szerint azonban a kis pártokban és az MSZP-ben is belül folyik a csatározás. A jelenlegi kormánypártban az erősebb politikusok számára nem az a cél, hogy miniszterelnök-jelöltté váljanak, hanem az, hogy az elvesztett választások után a pártban erősítsék meg pozíciójukat, és ezzel a fővárosban, a vidéki nagyvárosokban, de országosan is az ellenzék számára kaparják ki a gesztenyét.

2010-es választások MSZP-ügyek Fidesz