Világgazdaság

Jókedv Kelet-Európában

Több százalékpontos emelkedéssel kezdték a hetet a régiós piacok. A tegnapi nap győztese a vilniusi parkett volt, az ottani tőzsdeindex 5,68 százalékos emelkedéssel zárt, de 3 százalék fölötti nyereséggel vonult le a parkettről a varsói, a bukaresti és a belgrádi irányadó mutató is, a bécsi pedig lapzártánkkor 2,80 százalékos pluszban állt. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX is jól teljesített, és 2,18 százalékos emelkedést követően 19 280 ponton húzta le a rolót.

Az összes vezető papír a pozitív tartományban zárt: a Mol pontosan 4 százalékos drágulást követően 14 405, az OTP 2,31 százalékos emelkedés után 4911 forinton. A Richter árfolyama 1,44 százalékkal nőtt, 38 ezer forintra, míg a Magyar Telekom-papírok 0,38-cal drágultak, 779-re. A nap győztese a Rába lett, amely csaknem 15 százalékot szedett magára. A forgalom mindemellett jelentősen elmaradt az idei átlagtól, alig 10 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, ennek java részét, több mint 6 milliárd forintot az OTP-re kötött ügyletek tették ki. Az alacsony érdeklődés az amerikai befektetők távol maradásával magyarázható, a tengerentúlon ugyanis tegnap munkaszüneti nap volt.

A szakemberek szerint azonban az emelkedés nem biztos, hogy tartós marad. „A globális élénkítő csomagokba vetett bizalom március óta tartó hatásának kifulladása kezd érződni a nyári uborkaszezont követően” – mondja Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője. Szerinte a múlt héten alapvetően a profitrealizálás jellemezte a piacokat, ez abban is megmutatkozott, hogy a megelőző hónapokban a legtöbbet emelkedő tőzsdék teljesítettek most a leggyengébben. A török és a lengyel mellett idetartozott a magyar piac is. A fejlődő piacokon egyébként a múlt héten a tőkebeáramlás megtorpanása is megfigyelhető volt.

A hangulat elbizonytalanodása miatt a kockázati étvágy enyhül, ezért a biztonsági befektetések – így az arany is – historikus rekordárfolyamaikat közelítik, de a piaci környezet volatilis maradt. Pintér szerint komoly esély van arra, hogy a mostani szintekhez képest 10–15 százalékos sávban mozognak az árfolyamok az év hátralévő részében.

„Addig teljesít jól a piac, amíg jó a nemzetközi hangulat” – véli Miró József, az Erste Bank szakértője. Szerinte a jelenlegi jókedvet a likviditásbőség okozza és az, hogy a befektetők már a 2011-es, vagyis a válság utáni eredményeket árazzák be. Emiatt túlértékeltnek tűnnek az árfolyamok, akár még egy nagyobb korrekció is bekövetkezhet az ősszel, ha csökken a likviditás. Miró szerint a makrogazdasági fejlemények fontosak, különösen Magyarországon, ahol javában tart még a kamatcsökkentési ciklus. Hasonlóan vélekedik Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője, aki szerint már elérték céláraikat a hazai nagypapírok, így fundamentálisan nem indokolt a további emelkedés. GT

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság kutatás Gyógyítás-finanszírozás Értékpapír-elemzés BKV Vállalati jelentések Szociális kiadások forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek oktatás autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média Részvénypiacok fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac Simonyi András Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Szakszervezet - Érdekképviselet GDP-adatok Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió Piacbefolyásoló adatok biztosítás Tudomány - Kultúra infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Hankook