Világgazdaság

Pénzhiány a német önkormányzatoknál

A csökkenő bevételek és a robbanásszerűen növekvő szociális kiadások kettős szorításába kerül egyre több német települési kormányzat gazdálkodása. Emiatt mind hangosabbak lesznek a szövetségi állam hathatós beavatkozását sürgető követelések, miközben magát a központi költségvetést is súlyos egyensúlyhiány terheli. A feszült helyzetben megkezdődött a huzavona a feladatoknak és funkcióknak az igazgatási szintek közötti tologatásáról.

Mint a Handelsblatt rámutat, a bevételi oldalon elsősorban az iparűzési adóból származó öszszegek 6 milliárd eurós idei megcsappanása sújtja a helyhatóságokat, ez a 2008-as jövedelmeik nem kevesebb mint 4 százalékát képviseli. A kiadási oldalon ezzel egyidejűleg megugrottak a szociális költségek, amelyeket szövetségi törvények utalnak részlegesen a települési önkormányzatok hatáskörébe. A halmozódó feszültségek miatt azt követelik a helyhatóságok, hogy a hónap vége előtt megtartandó országos választások után a szövetségi kormány haladéktalanul tehermentesítse őket: csökkentse a rájuk testált kiadásokat, illetve stabilizálja a bevételi forrásaikat.

A német települési önkormányzatok szövetségének ügyvezetője, Gerd Landsberg szerint az esedékes államháztartási reform során „egyszerűbbé, átláthatóbbá és kevésbé bürokratikussá” kell tenni az igazgatási apparátus működését, ennek érintenie kell a munkahely-közvetítést és a segélyek kezelését.

A helyhatóságok emellett szeretnék elhárítani azt a gyakorlatot, hogy felsőbb igazgatási szinten az ellátás valamely területét érintő, népszerű intézkedéseket hozzanak, amelyeket aztán egy másik szinttel fizettetnének meg. VG

infrastruktúra-fejlesztés Ivan Gašparovič OTP A szerkesztő ajánlja OPEC IMF Ford kutatás-fejlesztés A KSH jelenti Részvénypiacok MSZP-ügyek Élelmiszerpiac GfK Demszky Gábor T-Csoport Egyesült Nemzetek Szervezete TESCO-GLOBAL Zrt. Magyar Telekom Nyrt. Fővárosi ügyek Nestlé Hungária Kft. JPMorgan Jean-Claude Trichet tömegközlekedés Robert Fico Warren Buffett