Világgazdaság

Sólyom úgy jár-kel a szomszédoknál, "mintha otthon lenne"

Külpolitikai cikkírót - kivált feszültség esetén - könnyen éri a vád, hogy muníciót ad a másik oldal érveléséhez, ha a magyar pozíciót is kritikusan szemléli. Ilyen vád a partner lebecsüléséből fakadhat csupán – írja a Népszabadságban Eörsi Mátyás, ez európai ügyek bizottságának elnöke.

A szlovák diplomáciának külső segítség nélkül is eszébe jutott, hogy Sólyom László köztársasági elnök menetrendszerű augusztus végi "magánutazásai" konfliktust okoztak már Szerbiával és Romániával is.

E cikk írójának meggyőződése, hogy a mostani magyar-szlovák feszültség kialakulásáért elsősorban a szlovák felet terheli a felelősség. Egyetlen, magyar oldalon elkövetett hiba sem menti a szlovák kormány konfliktuskereső és példa nélküli fellépését. Ám ha nem beszélünk saját hibáinkról, tanulni sem tudunk belőlük – írja Eörsi Mátyás a Népszabadságban.

Köztársasági elnökünk ambíciói között hangsúlyos helyet kap a határon túli magyar közösségek segítése. Most megszólalhatna arról, miként sikerült a nemzetközi és a szlovák közvélemény figyelmét átterelnie az államnyelvtörvényről a saját incidensére, és vajon miért jó neki és a magyarságnak, ha az európai vezetők nemcsak a magyar kisebbséget fenyegető nyelvtörvény fölött csóválják a fejüket, hanem azon is, hogy a magyar köztársasági elnök úgy jár-kel szomszédos országokban, mintha csak otthon lenne.

Szlovákiának érdekében állt a nemzetközi és a hazai közvélemény figyelmét elterelni az államnyelvtörvényről, Magyarországnak nem. Ha a szlovákok Sólyom László hiúságára alapozták stratégiájukat, rendkívül okosak voltak. Sólyom Lászlónak számos alkalma lett volna kilépni a konfliktusból. Ha így tett volna, a két ország közötti konfliktus ma az államnyelvtörvényről szólna, a magyar diplomácia pedig lényegesen kedvezőbb pozícióban lenne.

Sólyom Szlovák Bajnai diplomácia Slota köztársasági elnök