Világgazdaság

A rendszerváltáskor volt utoljára ilyen pocsék a helyzet

A fogyasztás csökkenése a 10 százalékot is megközelíti, ilyen éles fordulatra még sosem volt példa. Egyedül a külkereskedelem jelentett némi húzóerőt, bár ez csak az exportnál gyorsabban zuhanó import miatt következett b

A összetétele meglepően alakult, fény derült arra is, miért lett az előzetes várakozásoknál mélyebb a magyar Míg ugyanis a nyugat-európai hírek többnyire a hanyatlás végéről szólnak, itt még lefelé tart a trend.

Az idei harmadik negyedévben az előzetesen közöltnél 0,1 százalékponttal kisebb mértékben, 7,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Megállt tehát a 2008 vége óta tartó folyamatos romlás, de csak minimálisan kedvezőbb az adat az idei második negyedben látott másfél évtizedes negatív csúcsnál. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedhez képest 1,8 százalékkal csökkent, már hatodik negyedéve tart a recesszió. Ez csak a rendszerváltáskor bekövetkezett visszaeséshez hasonlítható.

Nem számít meglepetésnek a mezőgazdaság 17 százalékos zuhanása a tavalyi rekordév után. Az ipar majdnem ugyanekkora esése is sejthető volt már a havi termelési számokból. A pénzügyi és ingatlanszektor az egyetlen, amelyik éves összehasonlításban pozitív eredményt mutatott fel, de ennek jó része azért következett be, mert itt kezdődött el leghamarabb a zuhanás, így már alacsony bázishoz képest értendő a pozitívum.

A szolgáltatások közül a a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szenvedte el a legnagyobb, bő 11 százalékos visszaesést, összhangban a belső kereslet drasztikus szűkülésével. Ugyanakkor továbbra is csak enyhe, 1,1 százalékos az esés a közösségi szolgáltatások terén.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bankmentő csomag vendéglátás GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés Gordon Brown OTP GDP Kovács Árpád negyedév turizmus Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja ingatlanszektor Költségvetés 2012-2013 Mesterházy Attila forintárfolyam szálláshely Felmérések Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek Knauf szezonálisan kiigazítottPénzügyi és gazdasági válság autó Soros György Nokia import Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek legfelsőbb bíróság Élelmiszerpiac A munka világa Fúzió és akvizíció Székely Tamás Zöld ügyek export IMF-megállapodás utazás ING Befektetési lehetőségek General Electric Mol kereskedelem Európai Unió Piacbefolyásoló adatok Bod Péter Ákos ORTT Nicolas Sarkozy MÁV kgfb Tesco JPMorgan Volánbusz Zrt.