Világgazdaság

Egyre biztonságosabb bankkártyák

Ha lassan is, de halad a korszerűbb, és nagyobb biztonságot nyújtó chipkártyák bevezetése a magyar piacon. A Citibank pénteken jelentette be, hogy a kártyatársasági és SEPA előírásoknak megfelelően - miszerint 2011. január 1-jétől kizárólag chippel ellátott kártya lehet forgalomban - 2009 szeptemberétől megkezdte a chippel ellátott hitelkártyák kibocsátását, és novembertől megkezdte a lejárt plasztikok lecserélését chipkártyára. A chipkártyák bevezetése és lecserélése a hitelintézet közlése szerint fokozatosan, kártyatípusonként eltérő időzítés szerint történik, és 2010 végéig tart.

A chip sokkal biztonságosabban tárolja az adatokat, mint a mágnescsík, így a kártyahasználat is biztonságosabbá válik, és a kártyával történő visszaélések esélye jelentősen csökkenthető. A Citibank által alkalmazott chip a legfrissebb kártyatársasági előírásoknak megfelelő, úgynevezett DDA technológián alapszik, amelynek köszönhetően a kártyát nem lehetséges másolni, ezzel tovább növeli a biztonságos használatot. Emellett a Citibank kártyákon lévő chip nagyobb memóriával rendelkezik, lehetővé téve, hogy a kártya a későbbiek során a fizetésen kívül egyéb funkciókra is használható legyen.

A Citibankot megelőzően csak két hazai hitelintézet, az OTP és a K&H Bank bocsátott ki chippel ellátott kártyát, viszont az érintettek piaci pozíciójából eredően a hazai plasztikok bő egyharmada már ebbe a körbe tartozik. (A hazai hitel- és terhelési kártyák 17 százaléka működött chippel az első félév végén a jegybank nyilvántartása szerint.)
A három érintett bankon kívül még egy féltucatnyi hazai hitelintézet is elindította a migrációt: az Allianz, a Budapest Bank, az Erste, a CIB, az UniCredit, illetve a Takarékbank.

Halad az elfogadói hálózat fejlesztése: az első félév végén a POS terminálok csaknem kilenctizede alkalmas volt az EMV chip kártyák elfogadására, míg a megelőző év végén 81 százalékos volt ez az arány.
Az ügyfelek számára pedig az egyik legfontosabb kártyahasználati különbség a mágnescsíkos, és a chippel ellátott kártyák között, hogy a chipes kártyáknál a PIN kódot nemcsak készpénzfelvételkor, hanem vásárláskor is meg kell adni, aláírás helyett.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként másfél százalékkal csökkent az első fél évben a Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma, így ez az üzletág sem úszta meg a gazdasági válság hatásait. A visszaesés ugyanakkor nem túl jelentős: a jegybank adatai szerint június végén 8,8 millió bankkártyát tartottak nyilván a hazai piacon, ez 134,5 ezerrel kevesebb a fél évvel korábbinál. A darabszám mérséklődése pedig egyértelműen a hitel- és terhelési kártyák számlájára írható, amelyek száma csaknem tizedével csökkent, és már nem érte el az 1,6 millió darabot. A csak a számlán lévő összeg erejéig terhelhető betéti kártyák száma, ha elenyésző mértékben is, de még növekedett az első fél évben.

Mi a chipkártya?
A chipkártya integrált áramkörös kártya, és mikroprocesszoros kártya, smartkártya néven is ismert. A kártyára és a kártyabirtokosra vonatkozó adatokat a kártya előlapjába beépített chip tárolja, amely jóval biztonságosabb, mint a mágnescsík, és a mai ismeretek szerint a kártyahamisítások megakadályozásának leghatékonyabb eszköze. A chip tárolókapacitása meghaladja a mágnescsíkét, ezért egyéb funkciók is telepíthetők rá, például bónuszpontok nyilvántartása is. Hazánkban még ugyanakkor az úgynevezett hibrid kártyák vannak forgalomban, amelyeknek előlapján chip, hátlapján mágnescsík található. Ez a típus általában a mágnescsíkosról a chiptechnológiára való átállás időszakára jellemző, amikor a cél az, hogy a kártyát mindkét környezetben tudja használni a kártyabirtokos.

Autók logisztika műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés raktározás az Erste turizmus Goldman Sachs Környezetvédelem - Globalizáció Gyógyítás-finanszírozás Diákhitel Zrt. BKV Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás a CIB Szociális kiadások Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek autó gyógyszeripar chipkártya A KSH jelenti repülés Reklám és Média VPOP Karácsonyi vásárlás MSZP-ügyek fogyasztási cikkek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac GYSEV Allianz utazás Befektetési lehetőségek Mol MDF-ügyek biztosítás Tudomány - Kultúra áruszállítás Gazprom Barack Obama MÁV Alistair Darling infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Volánbusz Zrt. Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Gráf József a Budapest Bank