Világgazdaság

Napi Tipp: Quo vadis S&P 500?

Továbbra is vonzóak a részvénypiacok, főleg a feltörekvő térségben. A jövő évi találgatások minimum az idei hajrához hasonló emelkedést jósolnak az S&P 500 Indexben, egyesek még váratlan meglepetésekre is számítanak.

Elemzők és piaci stratégák arra számítanak, hogy a jövő év első felében is elmaradhat a negatív korrekció a részvénypiacokon. Sőt néhányuk az idei látványos teljesítmény megismétlődésére számítanak, esetleg még kellemes meglepetésekkel is fűszerezve.

John Praveen, a Prudential International Investment Adviser stratégája szerint például az S&P 500 Index jövőre 21 százalékot emelkedhet (idén eddig 23 százalékkal nőtt az index, míg tavaly 38 százalékot zuhant) a mutató ellenállása pedig, az 1350 ponton van. Praveen mindezek ellenére is alulsúlyozásra ajánlja az amerikai papírokat, ugyanis a feltörekvő, főleg ázsiai és csendes óceáni térségben ennél sokkal látványosabb menetre lehet számítani, köszönhetően a fejlett piacokéhoz képest szélsebes növekedésnek és robbanó vállalati eredményeknek.

Európában átlagosan 25 százalékkal nőhetnek a mutatók, míg az MSCI Asia-Pacific index legalább 30 százalékkal emelkedhet. Utóbbit Kína, India és Tajvan húzhatja magával – véli a befektetési tanácsadó. Praveen szerint a vállalati eredmények még további pozitív meglepetéseket tartogatnak, emiatt marad a szakadatlan rali, amely látványosabb lesz az év első felében, köszönhetően az alacsony kamatszintnek és a likviditás bőség miatt a piacra ömlő tőkének. Az év második felében a nagyobb jegybankok megkezdhetik a kilépési stratégiát és akár az alapkamathoz is hozzányúlhatnak, ez pedig lassítani fogja a tőzsdék menetelését – mondja Praveen.

Más befektetési házak is optimistán tekintenek a jövő évre, a JPMorgan és a Goldman Sachs elemzői például úgy vélik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még hosszú ideig zéró körüli szinten tartja az irányadó rátát. Ez, illetve a vállalati szektor 26 százalékos profitnövekedése együttesen az 1250 – 1300 pontos tartományba tornázhatja fel az S&P 500 indexet.

A Bloomberg hírügynökség a hét elején készített elemzői körképet az S&P 500 várható 2010-es alakulásáról. A piaci konszenzus, e szerint 11 százalékos ralival számol. A felmérésben részt vevő elemzők válaszaiból is az tűnik ki, hogy a piaci szereplők továbbra is optimisták, azaz nem számolnak VV-alakú szcenárióval.

Az UBS elemzői szintén hasonló okokra vezetik vissza várakozásukat: e szerint a fent említett tényezők mellett a felvásárlások és fúziók (M&A) terén is szép év elé néz az amerikai tőkepiac, így az S&P 1250 pontig emelkedhet. A felmérésben résztvevő 10 elemző válaszából 1223 pontos középérték adódik, ami azt jelenti, hogy a piac ebbe a régióba várja 12 hónapos időtávon az indexet.

NAV KSH Falus Ferenc Quo VadisFederal Reserve - Fed napi tipp Ecostat A szerkesztő ajánlja Farkas Ádám EGIS Nyrt. Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Orbán Viktor Symantec Csúcstalálkozók S&P 500 index GKI piaci konszenzus Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Barcza György Karácsonyi vásárlás MSZP-ügyek Federal Reserve - Fed GfK Praveen A munka világa Egyesült Nemzetek Szervezete Magyar Posta Zrt. Opel MDF-ügyek Tölgyessy Péter Commerzbank ingatlanpiac