Világgazdaság

Sikerrel zárta a Dakart a Rába

Bár magyar versenyző nem állt rajthoz idén, született hazai siker a Dakaron. A Martin Macik nevével fémjelzett cseh kamion több mint 9 000 kilométer megtétele után a győri Rába által kifejlesztett és gyártott futóműveken negyedikként ért célba Buenos Airesben.

A 2010-es Argentínát és Chilét átszelő útvonal sok kihívást tartogatott. Az újév első napján 52 kamion vágott neki a versenynek, 16 nappal később mindössze 28-an értek célba. A versenyzőknek az Andokban közel 5000 méteres szintkülönbséggel, a világ legszárazabb területén, az Atacama sivatagban hatalmas homokdűnékkel kellett megküzdeniük.

A Rába éppen ilyen extrém igénybevételekre, nem közúti alkalmazásokra fejlesztette ki új, MAXS névre hallgató futómű családját, amely az amerikai és az európai piacon már védjegyoltalmat élvez. A győri futóművek már most értékes referenciákkal bírnak, különböző terepeken, szélsőségesen eltérő viszonyok között bizonyítottak: Megtalálhatóak a magyar honvédség terepjáró tehergépjárműveiben, az amerikai piacon speciális alkalmazásokban. Rendkívül zord körülmények között, például az iraki és afganisztáni hadszíntéren is megállták a helyüket.

A cég az új piacokra (például Oroszország) történő bevezetést is megkezdte. A Rába a speciális futóművek terén több évtizedes gyártási és fejlesztési tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt négy évben kétfokozatú off-road futóművekből közel 20.000 darabot értékesített. Mivel a nem közúti alkalmazásoknál számos egyedi igény jelentkezik, a Rába mérnökei olyan moduláris rendszert alkottak, ahol a főegységekből több mint 200 féle változat építhető.

A Dakar-rali ideális terep a fejlesztések tesztelésére. A versenyt követően a futóműveket Győrbe szállítják, a Rába szakemberei elvégzik a szükséges javításokat, illetve vizsgálatokat.

dakar Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lendvai Ildikó elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pioneer Alapkezelő Zrt. A Monetáris Tanács kamatdöntései ING Befektetési Alapkezelő Zrt. 2010 kutatás OTP turizmus philips Volvo A szerkesztő ajánlja Cégjog IMF Argentína Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Rába Felmérések Chile influenza Porsche autóipar Apple Csúcstalálkozók Bebesy Dániel Bűnügyek országgyűlési választások 2010 General Motors oktatás futómű terepjáró Győr off-road A KSH jelenti Bokros Lajos Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása kamionA szociális és adórendszer átalakítása RÁBA Nyrt. Karrierklub Élelmiszerpiac Zöld ügyek utazás adó Siemens Botrányok a politikában Európai Unió Euróbevezetés ingatlanpiac Nicolas Sarkozy kgfb infokommunikáció Volánbusz Zrt. tömegközlekedés