Világgazdaság

Pazarlásra ösztönöz a gázártámogatás

Legalább másfélmillió embert érint Magyarországon az energiaszegénység problémája – áll a Közép-európai Egyetem (CEU) Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontja (3CSEP) és a Védegylet Környezeti Igazságosság Munkacsoportjának tanulmányában.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a gáz ára, de a többi energiahordozóé is az inflációt meghaladó mértékben növekedett. A magyar lakosság nyolc százaléka jövedelmének több mint a tizedét az energiaszámláira költi, ez a nemzetközi standard szerint „energiaszegénységet” jelent.

A lakosság 15 százaléka nem képes az otthonát megfelelő hőmérsékletre felfűteni, ez Európában a hatodik legmagasabb arány. A háztartások 18 százaléka halmozott fel krónikus tartozást a közüzemi számláival kapcsolatban, ez a legmagasabb érték a kontinensen.

A háztartások mintegy 70 százaléka fűt gázzal. Az elmúlt években a kormány évi 100 milliárd forintot költött gázár- és távfűtés-támogatásra. Ha ezt az összeget más célokra, például az energiahatékonyság növelésére fordítja, az segítette volna az energiaszegénység felszámolását.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Pénzügyi és gazdasági válság TriGranit 2010 OTP turizmus Moody's TV-csatornák A szerkesztő ajánlja makroadatok OPEC Vállalati jelentések Világgazdaság-Hewitt Legjobb Munkahely 2009 Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Mesterházy Attila influenza Elemzői vélemények Hitelek: lakás országgyűlési választások 2010 Gyurcsány Ferenc autó A KSH jelenti makromutatók Részvénypiacok E.On fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A munka világa Zöld ügyek Microsoft gázár adó Mol Botrányok a politikában Európai Unió MVM karvalits ferenc Facebook Gazprom Optimista sarok gázártámogatás Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek tömegközlekedés