Világgazdaság

Tölgyessy: A Jobbik az egész politikai struktúrát átalakíthatja

Az SZDSZ már eltűnt, az MSZP középpártként folytathatja, ez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amely 1994 óta a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, most viszont az egyetlen akcióképes és hiteles erő, a Jobbik lehet a legerősebb ellenzéke – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádióban.

Lassan célegyenesbe fordul a pártok kopogtatócédula-gyűjtési akciója, és a hivatalos adatokból az látszik, hogy a Jobbik nem veszített abból a lendületből, amelyet az európai parlamenti választási szereplés után magára szedett, az ajánlószelvény-gyűjtésben még a szocialistákat is előzik – mondta az elemző a közrádióban.

A vasárnap esti adatok szerint a Jobbik százhatvannégy helyen már leadta a céduláit, azaz kilencven százalékban megvannak a jelöltjei, és ehhez nagyon sok helyen elég volt két-három nap, ami mindenekelőtt a nagyon lelkes, nagyon elkötelezett és szervezett aktivistáknak volt köszönhető – mondta Tölgyessy Péter. Egy nemrégiben megjelent Medián-felmérés szerint a párt nagyon sokat javult a korábbi mérésekhez képest, három százalékponttal van csak lemaradva a szocialistáktól, a közvélemény-kutatásokkal azonban nagyon vigyázni kell egy Jobbik típusú pártnál, nagyon könnyen lehet, hogy jóval több szavazója van, mint amit vélnek. Ez igaz lehet az MSZP-re is, ám ma ott tartunk, hogy a Jobbik megelőzheti a szocialistákat, és a nyugati világ egyik legerősebb rendszertagadó pártja lesz – teszi hozzá az alkotmányjogász.

Tölgyessy szerint a Jobbik sikerét egyértelműen a rendszerváltás kudarca, különösen pedig az utolsó négy-öt év nagy leszakadása, politikai kiúttalansága magyarázza: a Fidesz beszélt ugyan, de nem érte el céljait, emiatt pedig a közönség egy része a még nagyobb radikalizmus felé fordul. A Jobbik nyelve előtt Orbán Viktor és a jobboldali sajtó nyitotta ki ugyan az ajtót, ám akiket megszerzett szavazóinak, azok részint a fiatalok, nagyrészt pedig a szocialisták szavazói. Pedig Orbán Viktor nagyon sokat tett azért, hogy a szocialisták szavazókat megnyerje, Pozsgay Imrét, Szűrös Mátyást is folyamatosan szerepeltette, mégsem tudott áttörni, miközben a Jobbiknak ez a szocialisták legrégebbi, legjobb választókerületeinek egy részében sikerült. Teljesen egyértelmű, hogy a nagyon elkeseredett, a kormányzati alkalmatlanságot, korrupciót látó, a környező országokhoz leszakadást érző szavazó a Jobbikkal bünteti a baloldalt. És ebben a szavazóközönségben olyan düh van, hogy nem is érzi szélsőségesnek, durván radikálisnak a Jobbikot, az ennek a dühnek a kifejezése.

Az alkotmányjogász úgy ítéli meg, hogy a Jobbik nemcsak a Fideszt, hanem az egész politikai struktúrát, gondolkodást átalakíthatja. A pártszerkezet egyik alappillérének számító SZDSZ lényegében már eltűnt, az MSZP pedig kiesik a váltópárti szerepből, és középpártként kerül majd be a következő parlamentbe. Mindez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amelynek egész politizálása 1994 óta arra épül, hogy a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, és a szocialisták lépései, bűnei igazolják a lépéseit. Ám ha megszűnik ez az igazolás, a Fidesz teljesen új helyzetbe kerül, és nagy kérdés, hogy tud erre reagálni. Az is világos, hogy az egész politikai szerkezet gyökeresen megváltozhat. Eddig úgy tűnt, Magyarországon a nyugat-európai jobb- és baloldal áll szemben egymással, most azonban félő, hogy ez a szemben állás kelet-európai lesz: egyik oldalon lesznek a nyugatosok, a másik oldalon a nemzetiek, ha pedig ez tartóssá válik, az nagyon veszélyes lehet. Tölgyessy ennek ellenére nem lenne megijedve a Jobbik áttörésétől. Azt mondja, kétpártrendszerünk annyira rettenetes volt az utóbbi években, és olyan károkat okozott, hogy tulajdonképpen jó, ha ezt félrelöki a Jobbik. Szerinte ez pedig akár egy óriási lehetőség is lehet a magyar társadalom számára: új szereplők, új szervezetek, új gondolatok jelenhetnek meg, ha pedig ez sikerül, a Jobbik kihívása még jóra is fordulhat.

Az SZDSZ már eltűnt, az MSZP középpártként folytathatja, ez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amely 1994 óta a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, most viszont az egyetlen akcióképes és hiteles erő, a Jobbik lehet a legerősebb ellenzéke – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádióban. MR1-Kossuth Rádió-->

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Rendőrségi ügyek - Tüntetések emfesz OTP Rogán Antal turizmus Praktiker Környezetvédelem - Globalizáció közbeszerzések Malév Ecostat Hiller István A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások forintárfolyam Csányi Sándor Demján Sándor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek országgyűlési választások 2010 Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Részvénypiacok E.On MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik Palócz Éva Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Zöld ügyek IMF-megállapodás utazás GDP-adatok Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Herman Van Rompuy MDF-ügyek Egyesült Államok EU aloldal biztosítás Tölgyessy PéterJobbik-ügyek BÉT ingatlanpiac Telenor Gazprom infokommunikáció Gázvezetékek Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon