Világgazdaság

Átmeneti az inflációgyorsulás - Magyarország Londonból nézve

Átmenetinek tekintik londoni felzárkózó piaci elemzők a magyarországi infláció váratlan mértékű márciusi gyorsulását, és a következő hónapokban a dezinfláció - valamint a jegybanki kamatcsökkentési ciklus - folytatódására számítanak, de arra is, hogy az infláció az idén a célszint, illetve a hivatalos előrejelzések felett marad.

A KSH kedden ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak a múlt hónapban 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az MTI által az inflációs számok közlése előtt kérdezett londoni elemzők 5,2-5,8 százalék közötti prognózisokat adtak; az előrejelzési átlag 5,61 százalék volt.

A keddi adatismertetés után a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői - akik előzetesen 5,7 százalékos márciusi éves inflációt valószínűsítettek - úgy vélekedtek, hogy a dezinfláció áprilisban folytatódik, amit a bázishatások is segítenek, ám az inflációs ütem jelentősebb csökkenése csak júliustól várható, amikor a tavalyi áfaemelés hatása már kiesik az éves összehasonlításból.

A ház szakértői áprilisra 5,5 százalék körüli, júniusra 4,5 százalékos, júliusra 3 százalékos éves inflációt jósolnak. Azzal számolnak ugyanakkor, hogy a júliusi ütem lesz az idei mélypont, és a tizenkét hónapra számolt az év végére 3,5 százalék fölé emelkedik vissza.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: a magyar jegybanknál kevésbé derűlátók azzal kapcsolatban, hogy az infláció jelentősen a célszint alá lassulhat jövőre. A cég szerint a felfelé ható kockázatok zöme a nyersanyagárakból ered, és abból, hogy a gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés az MNB várakozásánál kisebb dezinflációs hatással járhat.

A JP Morgan elemzői mindezzel együtt sem számítanak azonban arra, hogy a konszenzusnál magasabb márciusi infláció akadályozná a további jegybanki kamatcsökkentést, tekintettel arra, hogy az átlagos infláció az idei első negyedévben elmaradt az MNB legutóbbi előrejelzésétől.

A ház megerősítette, hogy alapeseti forgatókönyve alapján áprilisban kamatcsökkentési szünet lesz, és májusra jósolja a következő pénzügypolitikai enyhítést. A cég londoni szakértői szerint azonban megvan az esélye annak is, hogy a forint ereje már ebben a hónapban újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentésre késztetheti a jegybank monetáris tanácsát.

A JP Morgan londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy az üzleti ciklus jelenlegi szakaszában az MNB eltűrné a forint túlzott erősödését.

A cég a nyár végére 5 százalékig csökkenő magyarországi jegybanki kamatszintet vár, de közölte: kész "finomítani" előrejelzését, ha a folytatódik a forint erősödése a következő hetekben.

A JP Morgan londoni részlege a múlt havi MNB-kamatcsökkentéssel már elért 5,50 százalékról módosította a jelenleg érvényes 5,00 százalékra az idei magyarországi kamatmélypontra adott előrejelzését.

A Cityben azonban vannak ennél agresszívabb enyhítési előrejelzések is.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői például még egy százalékpontnyi jegybaki kamatcsökkentést, így 4,50 százalékos idei magyarországi kamatmélypontot jósolnak.

A keddi inflációs adatok után adott kommentárjában átmenetinek nevezte a gyorsulást a Moody''s Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni gazdaságelemző részlegének - Moody''s Economy.com - szakelemzője is.

Christine Li szerint a belső kereslet továbbra is gyenge, és a magyar gazdaság - Csehországgal és Lengyelországgal ellentétben - az év közepéig recesszióban lesz a költségvetési szigor miatt.

A Moody''s Economy.com londoni szakértője szerint a jelenlegi környezetben valószínűtlen, hogy a vállalatok át tudják hárítani költségeik növekedését a végfogyasztóra. Az elemző szerint azonban e jelenség nyomást gyakorol a vállalati eredményekre, és ennek megvan az a kockázata, hogy magas marad a

E körülmények közepette ugyanakkor nem várható az inflációs nyomás túlzott erősödése sem - tette hozzá.

Christine Li szerint az idén még egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentés várható, 5,25 százalékra.

A Moody''s elemzője később a drágulási ütem újbóli lassulására számít, de azt jósolja, hogy az éves infláció az idén a 4,3 százalékos kormányzati prognózis felett marad.

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV UBS Pénzügyi és gazdasági válság Schmitt Pál Gordon Brown turizmus A szerkesztő ajánlja IMF ben bernanke Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 Mesterházy Attila forintárfolyam LG Apple infláció országgyűlési választások 2010 Toyota London A KSH jelenti Nokia Adósságválság az EU-ban magyar Részvénypiacok VPOP Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek Jobbik-ügyek Intel Deviza- és árupiac Microsoft IMF-megállapodás utazás oep Európai Unió Bernard Madoff Facebook Euróbevezetés biztosítás ERSTE AG ingatlanpiac Csaba László moodysRészvénypiacok Gazprom bajnai-csomag JPMorgan tömegközlekedés Hankook