Világgazdaság

Takarékok más utakon

Szolgáltatás. Stratégiai együttműködést kötött hat takarékszövetkezet és a DRB Dél-dunántúli Regionális Bank Zrt., s egyben megalapították a Regionális Pénzintézetek Intézményvédelmi Alapját (Repiva) – hangzott el az érintettek által megrendezett tegnapi sajtótájékoztatón. Az új, közös stratégia kialakításában, illetve megvalósításában a Buda-Cash Brókerház Zrt. tulajdonosi és partneri köre is aktívan részt vesz, ám maga a társaság nem képviselteti magát tulajdonosként egyik érintett pénzügyi szolgáltatóban sem.

Az együttműködés hosszabb távú célja, hogy az ország területén regionális kisbankokat hozzanak létre, egyenként ötven-hetven milliárd forintos mérlegfőösszeggel és kettő-négy milliárdos alaptőkével. Lakatos László, a Repiva elnöke hangsúlyozta: az együttműködés valódi kockázatközösségen, hasonló hosszú távú üzleti érdekeken, valamint szakmai összefogáson alapul.

Ami az új stratégia tartalmát illeti, Lakatos László szerint egy alternatív, korszerű, hosszú távon életképes üzleti modellt kívánnak megvalósítani a magyarországi piacon. A cél az, hogy megtartsák a takarékszövetkezeti szektor értékeit, kiegészítve ugyanakkor a piaci igényeket figyelembe vevő fejlesztésekkel, úgy, hogy közben sikerüljön megtalálni a hatékony méretet és szervezeti felépítést is. A stratégia lényeges eleme, hogy a létrehozandó regionális pénzügyi szolgáltatók részvénytársasági formában működő hitelintézetként tevékenykednek majd, hiszen a takarékszövetkezeteknél alkalmazott döntési mechanizmus (egy tag egy szavazat elve) nehézkessé teszi a közös tulajdonosi érdekek hatékony érvényesítését. (A banki működéshez szükséges tőke előteremtése értelemszerűen az egy régióba tartozó takarékok egyesüléseivel valósul meg.)

Pál Gyula, a Repiva igazgatóságának tagja rámutatott: az elmúlt időszakban több olyan változás is történt a magyarországi pénzügyi szolgáltatói piacon, amelyre a takarékszövetkezeti szektor nem minden esetben tudott kellően gyors és hatékony válaszokat adni. Egyebek mellett utalt arra, hogy míg 2003-ban még a szektor részesedése elérte a 23 százalékot a lakossági hiteleknél, mára ennek harmadára csökkent ez a súly, úgy, hogy közben a lakossági hitelpiac tízszeresére növekedett. Ezzel együtt – tette hozzá – a takarékszövetkezeteknek több szempontból is nagyon jók a pozícióik: így például igen nagy, vidéken is erős fiókhálózattal rendelkeznek, illetve nem küzdenek forrásgondokkal, hiszen a hitel/betét arányuk sokkal kedvezőbb a kereskedelmi bankokénál.

Az együttműködésben részt vevő bank és takarékszövetkezetek piaci súlya minden területen nagyjából nyolc-kilenc százalék körül mozog, összesített mérlegfőösszegük 132,4 milliárd, saját tőkéjük 9,5 milliárd forintot tesz ki. VG

A Repiva alapító tagjai

DRB Dél-dunántúli Regionális Bank Zrt.

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet

Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet

Vértes Takarékszövetkezet

Takarék Szövetkezeti Hitelintézet

Nagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet

Létavértes és Vidéke Takarékszövetkezet

Forrás: Repiva

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet

Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet

Vértes Takarékszövetkezet

Takarék Szövetkezeti Hitelintézet

Nagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet

Létavértes és Vidéke Takarékszövetkezet

Forrás: Repiva-->

Autók BÉT - Napi események Devizakereskedőknek műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok infrastruktúra-fejlesztés Bajnai Gordon Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja makroadatok Cégjog Vállalati jelentések Marks&Spencer Szociális kiadások Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek EBRD autó A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Veres János GDP-adatok Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Sólyom László Európai Unió Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek EU aloldal Euróbevezetés ingatlanpiac Angela Merkel VG Egészségügyi konferencia infokommunikáció Volánbusz Zrt. Adórendszer Magyarországon