Világgazdaság

"Nincs csodaszer" - Hatvankét évre emelik a nyugdíjkorhatárt Franciaországban

A francia kormány az emelést 2018-ig hajtja végre - jelentette be Eric Woerth munkaügyi miniszter, ismertetve a nyugdíjrendszer átfogó reformját célzó intézkedéseket.

Elengedhetetlen a nyugdíjrendszerünk megmentése"- fejtegette a francia miniszter. "Elkerülhetetlen, hogy tovább dolgozzunk. Nincs csodaszer" – fogalmazott Woert. A nyugdíjreformról szóló törvényjavaslatot a kormány a jövő hónapban terjeszti Nicolas Sarkozy elnök elé, mielőtt az szeptemberben a parlament elé kerül - tudósít az AP.

Ám a szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy sztrájkokkal és utcai tiltakozásokkal küzdenek majd a változtatások ellen. A kormány azt is tervezi, hogy a társadalombiztosításhoz való hozzájárulás időtartamát a jelenlegi 40,5 évről 41 évre és 3 hónapra hosszabbítja meg. Továbbá több új adót is bevezetnek, amelyek a magas jövedelmeket és a tőkejövedelmet célozzák meg, a nyugdíjak finanszírozására. Ezzel külön 3,7 milliárd euróra tennének szert - mondta Woerth. 

BÉT - Napi események PSZÁF 2010 A szerkesztő ajánlja Sarkozy forintárfolyam fujitsu A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban Wall Street G20 adó Opel Francia Európai Unió Volkswagen Csoport franciaországMagyar Telekom Nyrt. nyugdíjkorhatár